Ännu en lögnaktig rapport om sjukfrånvaron
Åter en forskningsrapport som ser ut som ett beställningsjobb från regeringskansliet, presenteras lagom några dagar innan Riksdagen ska rösta om de största försämringarna någonsin i sjukförsäkringen.
Sjukfrånvarons längd beror på hur länge vänner, grannar och kolleger är borta när de är sjuka. Beteendet smittar, anser forskaren Patrik Hesselius.Att många i dagens speedade, prestationsfixerade samhällsklimat känner sig pressade att jobba trots att de är sjuka, det har Hesselius tydligen inte haft en tanke på. Och det stora problemet med ohälsan är ju de långa sjukperioderna, inte de max två veckorna som han verkar ha undersökt. Så vad visar denna studie egentligen?
DN har också tystat ner den massiva kritiken mot de nya sjukförsäkringsreglerna från alla remissinstanser och hävdar samtidigt att regeringen backat om lagförslaget. Men det stämmer inte, enligt nätverket Resurs, som har koll på varje kommatecken i regeringens proposition.
I allt väsentligt är lagförslaget oförändrat sedan remissrundan. De inhumana, inflexibla tidsgränserna finns kvar, avskaffandet av den tidsbegränsade sjukersättningen finns kvar, beräkningen att ca 100 000 långtidssjuka svenskar förlorar sin ekonomiska grundtrygghet står fast.Sjuka prenumeranter påskyndar bäst läkningsprocessen genom att genast säga upp sin prenumeration på tidningar som ständigt insinuerar att de flesta sjukskrivna är fuskare och simulanter. Det är den medicin som Resurs läkare ordinerar. Jag håller med trots att jag inte är läkare. DN har jag slutat prenumerera på för länge sedan, men snart orkar jag inte längre kommentera alla påhopp.
I går skrev jag i en kommentar till Ikaro-priset, som Kaliber fått för sitt reportage om Försäkringskassans sjuka utredningar, att det behövs fler journalister som gräver fram obehagliga sanningar om hur sjuka behandlas i dagens Sverige, i stället för allt vidarebefordrande av tillrättalagda pressmeddelanden och nyheter. TT-notisen om "sjukfrånvaron som smittar" är ett exempel på en sådan nyhet som okritiskt publiceras i nästan alla nyhetsmedier. Inga obekväma frågor ställs, ingen närmare granskning av hur studien har genomförts, vem som bekostat den och varför den publiceras just nu.
Artikel i DN: Sjukfrånvaro smittar
Som motvikt till forskningsrapporten, läs denna artikel i MedicalLink: Arbete inom kyrka och vård medför hälsorisker och senaste Resursblogg-kommentarerna: Stress och sjuknärvaro ger kapitalförstöring samt Skattebetalarna finansierar och media levererar regeringens propaganda
Uppdaterat:
Bloggen den Den osynliga patienten har redan grävt fram mera fakta och konstaterar att det inte är oberoende forskare som skrivit rapporten om den smittande sjukfrånvaron.
I Ekots inslag Längd på sjukfrånvaro smittar av sig framkommer det att Hesselius studie huvudsakligen har gjorts på invandrare. Även här saknas ett kritiskt anslag. Nog är urvalet lite märkligt. Varför redovisar man inte öppet varför man tydligen inte inkluderat så många svenskfödda i undersökningen?
Och ännu en i raden av undersökningar som misstänkliggör sjuka: Läkare känner sig hotade
Läs även Göran Rosenbergs krönika i Journalisten Jorden är platt – och andra nyheter
Andra bloggar om: sjukförsäkring, sjukskrivningsregler, regeringen, lagförslag, samhälle, politik, mediekritik, dn, proposition, alliansen, sjukpenning, sjukskrivning, försäkringskassan, hälsa, utanförskap, vård, välfärd, juridik, riksdagen, tt, folkhälsa, studie, forskning, remissinstanser, sjukfrånvaro, medier, utredning, kritik, prenumeration, journalistik, propaganda