lördag, maj 17, 2008

Rehabilitering kräver sjukskrivning

När nu regeringen kraftigt vill begränsa sjukas rätt att vara sjukskrivna och ständigt upprepar mantrat om arbetslinjen kan det vara lämpligt att påminna om en flera år gammal artikel av smärtläkaren Jan Lidbeck i Läkartidningen. Den visar att forskning ignoreras och göms undan in någon byrålåda om den inte passar bestämda politiska syften. Artikelns rubrik är: "Förlegade teorier och statliga direktiv hinder för effektiv rehabilitering".

En rapport från försäkringskassan i Stockholm om aktuell rehabiliteringsforskning ger en bild som stämmer väl överens med vår professionella verklighet. Att den inte rönt berättigad uppmärksamhet kan bero på att den går på tvärs med statsmakternas strategier för att minska sjuktalen.

Att t ex påstå att sjukskrivning - i vissa fall under längre period - kan vara en förutsättning för en lyckad arbetslivsrehabilitering är som att svära i kyrkan och bli beskylld för kätteri.
Läs hela debattartikeln

Glöm inte att skriva på namninsamlingen mot utförsäkringslagen. Nu är det bara några få dagar kvar innan den överlämnas till Cristina Husmark Pehrson. Se föregående inlägg.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home