En seger för internet
Man får givetvis gratta Piratpartiet till valframgången. Jag hade faktiskt trott att de skulle få 2-3 platser i EU-parlamentet, men de verkar jätteglada för att över huvud taget fått in en fot i EU. Även Miljöpartiet är att gratulera till valframgången. Båda partierna hade jag kunnat tänka mig att rösta på, nu blev det Junilistan för min del, av olika skäl som jag inte tänker tråka ut läsarna med. Trist att Junilistan åkte ut, men Piraterna stal showen den här gången. Samtidigt har JL (och andra nya partier) blivit styvmorderligt behandlade i medierna, trots att JL fick vara med i valdebatten i TV.
Jag har talat med många som anser att JL inte uträttat så mycket i parlamentet hittills och det må så vara. JL får nog ta reda på varför många tidigare väljare är besvikna. Partiet slåss också mot storebrorssamhället och har på många punkter samma förslag som PP - samt åsikter i andra viktiga frågor som PP inte tagit ställning till.
Problemet med EU-valet är att parlamentsledamöternas och Sveriges inflytande överskattas. Vad kan 18 parlamentariker (tidigare 19) från 8 partier påverka i en församling med över 700 ledamöter? Jag förstår alla som helt struntar i valet. De EU-kritiska partierna missgynnas även av att deras anhängare bojkottar EU-valet.
Piraternas framgång är glädjande just för att de inte haft lika stora resurser som de etablerade partierna. Inga valstugor och inga pengar till annonser och valaffischer. Helt klart en seger för internet, som även hjälper mindre partier och uppstickare att föra ut sina budskap. Nu får vi hoppas att PP förmår stoppa alla internetfientliga och integritetskränkande lagar. Det klarar de förstås inte själva utan de får samarbeta med andra partier i EU som är på samma våglängd. Själv är jag alldeles för dåligt insatt i andra länders "piratpartier" för att kunna göra några bedömningar om chansen att lyckas.
Den bästa analysen av EU-valet har Rune Lanestrand skrivit, en av mina favo-bloggar:
EU-valet stoppar planerad diktatur i EuropaLäs hela inlägget.
Mest glädjande i gårdagens valresultat är framgångarna för de EU-kritiska partierna på Irland och i Storbritannien. Det innebär troligen att Lissabonfördraget kan stoppas.
Valresultatet i Sverige gav Piratpartiet en plats i EU-parlamentet som visar att svenska folket inte vill ha avlyssning och kränkning av den personliga integriteten genom FRA-lagen. EU-motståndaren Carl Schlyter gav Miljöpartiet en stor framgång medan vänsterpartiet väljare är så kritiska till EU att de inte går och röstar. Junilistan som mörklagts och förtalats av Mediatan tappade sina mandat. Maud Olofsson straffades av sina gamla kärntrupper på landsbygden för hennes svek i kärnkraftfrågan.
Fler länkar: Piratpartisterna tar plats i EU DN.se
Piratpartiet och miljöpartiet är valets stora vinnare Aftonbladet
Svenska pirater skapar internationella rubriker SvD
Hax uppmärksammar Piratpartiets dilemma.
Andra bloggar om: internet, piratpartiet, pp, jl, junilistan, politik, samhälle, eu-valet, eut, storebrorsamhället, integritet, övervakning, juridik, miljöpartiet, carl schlyter, eu-parlamentet, mediekritik, fra-lagen, fra, maud olfosson, centerpartiet, valframgång, bojkott, lissabonfördraget
2 Comments:
Turen är dock att de bara fick plats i EU-parlamentet och inte i riksdagen. Det sista vi behöver i Sverige just nu är ultrakapitalister.
Piratpartiet slåss för integriteten, men är i övrigt ingen homogen grupp. De får väl visa vad de går för i EU-parlamentet. Tycker att man ska ge dem en chans.
Skicka en kommentar
<< Home