torsdag, maj 29, 2008

"Allians" mot utanförskap ett dåligt skämt

Via blogggen Den osynliga patienten hittar jag detta märkliga minister-uttalande.
- Cristina Husmark Pehrsson, socialförsäkringsminister och nordisk samarbetsminister, efterfrågade en allians för att hjälpa människor att komma tillbaka till arbetslivet. Vi borde bilda en allians för dem som har hamnat i utanförskap. Myndigheter, politiker och organisationer, alla i närheten, borde samverka för att bistå den som är utsatt.
Ett försenat aprilskämt? Samma politiker som kastar ut sjuka ur försäkringen och tvingar dem till uppsägning, a-kassa och socialen ska nu plötsligt hjälpa alla tillbaka till något arbetsliv. Och det är arbete som är Prio nummer ett - inte konvalescens och vård. Den medicinska rehabiliteringen tycks man hoppa över även denna gång. Och vad är det för jobb som avses? Inte arbeten med anständiga villkor som folk kan försörja sig på, misstänker jag. För då skulle man lika gärna kunna skapa nya jobb inom den offentliga sektorn, där många går på knäna och blir sjuka just på grund av slimmade, anorektiska organisationer. Det fattas armar och ben överallt inom vården och äldreomsorgen, till exempel.

Det här om samverkan mellan olika myndigheter och aktörer, har man inte pratat om den nu i minst tio år, med resultatet att samarbetet är lika med noll. Det är de sjuka som själva får försöka pussla ihop alla bitar till en helhet. Många ger upp på vägen...

Kära minister, lyssna på de långtidssjuka i stället om du törs. Det är vi som har gjort dyrköpta erfarenheter som sitter inne med lösningen. Vi behöver vård och vi behöver rättssäkerhet. Inte någon allians eller coach, som Ylva Johansson (s) nyligen föreslog, utan professionellt stöd i form av kunniga och engagerade specialistläkare och juridiska ombud som kan hjälpa oss överklaga myndighetsbeslut och lotsa oss rätt i den bykråkratiska djungel som ni politiker har varit med och skapat de senaste 15 åren för sjuka och funktionshindrade. Vård och rättshjälp är faktiskt mänskliga rättigheter enligt internationella konventioner. Försök inte prata bort dessa elementära rättigheter.

Varför ska vi tro att samma grupper av politiker som har förvärrat problemen för oss nu som i ett trollslag ska lösa allt med nya lagar och förslag som skapar ännu mer osäkerhet och otrygghet? Släng era lagförslag i papperskorgen och börja om från början!

Relaterat:

"Bilda en allians för dem i utanförskap"

Ändrade regler för återgång till arbete

Utanförskapsallians - en ny höjdpunkt Ilsemaries blogg

Vakna Svensson! Sjukförsäkringen snart ett minne blott

Kassans byråkrati enorm

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home