lördag, november 18, 2006

Sjuka ska ha rättssäkerhet

Rättssäkerhet lär aldrig blir en valfråga. Är för komplex och uppfattas lätt som tråkig, kan inte formuleras i enkla slogans och floskler. Ändå är rättssäkerheten en grundpelare i varje demokrati. Utan rättssäkerhet ingen rättsstat.

Den strukturella diskrimineringen av sjuka människor i detta land, som sker på ett systematiskt sätt just på grund av allvarliga brister i rättssäkerheten, uppmärksammas nästan aldrig av medierna. Enskilda fall som rapporteras sätts sällan in i något större sammanhang. Och diskriminerings-ombudsmännen sysslar mest med fall där arbetsgivare och högskolor är inblandade.

Den nya regeringen har tydligen inga planer på att förbättra rättssäkerheten för sjuka och handikappade. Några förslag på att sjuka som behöver överklaga Försäkringskassans och andra myndigheters beslut ska få rättshjälp, finns inte. Nej, i stället sparkar man ännu hårdare på dem som redan ligger.

En stor eloge till Bengt Johansson, som är en av få läkare som engagerar sig i de sjukas rätt. Läs hans artikel på SvD Brännpunkt
Regeringen anser att sjukskrivningar ska kunna överprövas av särskilda läkare. Det kan medföra att Försäkringskassan ytterligare stärker sin ställning på den sjukes bekostnad. Utvecklingen är oroande, anser Bengt H Johansson, specialist i företagshälsovård.
Tidigare inlägg i ämnet: Rättvisa kräver tjock plånbok

Sjukskrivningen en handelsvara?

Sjukskrivning ska kunna överprövas

"Försäkringskassan gör fel"

Varför får sjuka ingen rättshjälp? Smärtföreningens frågor till förra regeringen

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 Comments:

At 8:42 em, Anonymous Ingrid said...

Det är också rätt osmart agerande av de styrande...
Om man nu ser situationen genom politikerögon, dvs enbart pengar räknas, så är det ju en ren förlust att behandla sjuka på detta sätt. Ingen rättshjälp när blåslampan bränner, ständig förnedrande propaganda...

Såg nyss ett tv-program om smärta där man fick veta att kränkningar förstärker smärtan ganska rejält.

Så resultatet av denna politiska "friskvård" torde väl bli att de sjuka blir ännu sjukare.

Undra just om politikerna tänkt på det. Att få dem att tänka i rent mänskliga banor med empatisk förmåga är ju som bekant lönlöst. Men kostnaden för ännu sjukare människor pga ständiga kränkningar kanske kan få dem intresserade av annan taktik?

 
At 11:15 em, Blogger Hannelore said...

Politik på hög nivå verkar numera handla om att bluffa sig fram för att få eller behålla makten. Det är inte det långsiktiga resultatet som räknas, huvudsaken är att politiker demonstrerar handlingskraft och kan skapa en illusion av att de har lösningen på de stora problemen.

Man kan undrar varför väljare så lätt låter sig luras, men ingen är helt immun mot propaganda. Speciellt sådan som upprepas varje dag under flera års tid. Hetsjakten mot sjuka och budskapet att vi är ett ekonomiskt hot har pågått ganska länge nu.

Då blir rättssäkerheten inget prioriterat område och många bryr sig tyvärr inte förrän de själva drabbas. Politikerna drabbas nästan aldrig. De har skapat sig egna gräddfiler i socialförsäkringssystemen.

 

Skicka en kommentar

<< Home