lördag, oktober 07, 2006

Rättvisa kräver tjock plånbok

Jag har flera gånger skrivit om den dåliga rättssäkerheten för sjuka. Många som måste få sin sak prövad i domstol har inte råd att anlita en advokat och den statliga rättshjälpen och försäkringsbolagens rättsskydd är så urholkade att de i praktiken är värdelösa för de flesta. Nu har äntligen medierna börjat uppmärksamma problemet med den undermåliga rättshjälpen.

Den nya rättshjälpslagen stänger ute den som saknar pengar, rapporterar Uppdrag Granskning.
Mona Blomqvist är en av många svenskar som bittert fått erfara hur det svenska rättshjälpssystemet fungerar…

Sedan 1999 är Mona förtidspensionerad. Läkarna bedömde att hon ådragit sig en whiplashskada vid olyckan och Mona krävde då att hennes färskringsbolag skulle betala. Men bolaget såg inget samband mellan Monas skada och olyckan och ville därför heller inte betala. Mona och maken Sven-Erik gav sig inte med det. De hade ju rättsskydd i sin hemförsäkring - och bestämde sig 2001 för att stämma bolaget.

- Vi fick uppfattningen att ersättningen skulle täcka den totala kostnaden om vi skulle förlora. Sen visade det sig att beloppet vi fick från hemförsäkringen långt ifrån täckte det här, säger Sven-Erik.
Läs mer på webben.

Ska bli intressant att se hur den nya regeringen tacklar problemet, om den gör något alls, speciellt i ljuset av den aviserade trafikförsäkringsreformen.

I reportaget uttalar sig Johan Pehrson (fp), ledmot i justitieutskottet, om att rättshjälpen måste förbättras, men han fick ingen fråga om hur det hela ska lösas med tanke på att försäkringstagarna i framtiden kan bli ännu mer beroende av försäkringsbolagen - riskerar därmed en ännu värre situation. Han ska i alla fall ha credit för att han ställde upp på en intervju.

Det var dåligt att inte dåvarande justitieministern Thomas Bodström ville uttala sig i programmet. Han har tidigare visat total brist på empati och engagemang för bl a trafikskadades och sjukas utsatta läge.

Direktlänkar till hela programmet: Windows Media Player Real Player

Chatt efter reportaget om rättshjälp

Tidigare inlägg i ämnet: Brottslingar får rättshjälp - men inte sjuka

Anlita advokat – en kostsam belastning

Stoppa alliansens försäkringsreform!

Läs också: Riksdagen svek de trafikskadade Whiplash Info

Yttrande över DS2006:12 Trafikförsäkringsfrågor m m vari ingår vissa frågor rörande rättsskyddsförsäkring - Whiplash Info

Kategorier: Rättsskydd - rättshjälp, Personskaderätt

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

6 Comments:

At 11:32 em, Anonymous Ingrid said...

Jag har svårt att tro att den nya regeringen gör något för att ändra på situationen. Det lär nog även fortsättningsvis vara "Rikhet inför lagen" som gäller.

Om nu trafikförsäkringen tilldelas hela ansvaret för sjukskrivning/sjukpenning för trafikskadade så dröjer det knappast länge innan fler presumtiva "riskgrupper" i samhället får liknande villkor, t ex rökare, överviktiga, diabetiker, missbrukare osv.

I slutänden kanske det inte finns så mycket kvar av den allmänna sjukförsäkringen utan man får själv se till att försäkra sig efter förmåga, dvs efter hur tjock plånbok man har.

Kan tyckas vara ett helvetesscenario, men fullt tänkbart som utveckling hittills sett ut.

 
At 10:44 fm, Blogger Linda Garbéns blogg said...

måste bara göra ett inlägg om Thomas Bodström. Han var den ende som visade empati och såg till att jag fick hjälp med hyran för en månad,3000kr, av allmänna medel. Förklaring: Jag,då rullstolsburen av svår nackskada, hade en övernattningslägenhet i Sthlm för att kunna gå på mina Osteopatbehandlingar för nacken,(ingen rehab från mitt landsting utan bekostade rehab i 10 år själv) hyrde ut min lägenhet ibland och mig ovetandes var det bla. en homofil som hyrde, han blev mördad i lägenheten i ett svartsjukedrama och polisen spärrade av min lägenhet i 6 månader, för ytredningstekniska skäl!Så jag fick bo på hotell när jag var i Sthlm under tiden samt bekosta hela renoveringen själv. Fick inte ut något på försäkringen.
Linda
läs gärna min hemsida:
www.lindagarben.se
och min blogg:
http://lindagarben.blogspot.com/

 
At 11:04 fm, Blogger Hannelore said...

Hej Linda!

Fick du hjälp när Thomas Bodström var advokat? En minister får inte syssla med enskilda ärenden - då kallas det för ministerstyre. Han kanske har bättre kvalitéer som jurist än som minister. För oss trafikskadade har Thomas Bodström i alla fall inte gjort ett dyft.

 
At 10:25 fm, Blogger Linda Garbéns blogg said...

Hej Hannelore!
Har tittat igenom beslutet från Justitiedepartementet och justitiekanslern avslog anspråket om nin begäran om ersättning då de avspärrat min lägenhet under brottsplatsundersökningen men justitiekanslern ansåg att staten borde ersätta kostnaden och Regeringen beviljade en gratia med kompensation som skäl att det tagit mycket lång tid och drabbat en svårt handikappad person.
underskrift på Regeringens vägnar Thomas Bodström
Hälsn Linda

 
At 11:08 fm, Blogger Hannelore said...

Tack för infon, Linda.

 
At 11:09 em, Anonymous försäkringsbolag said...

Vilken tråkig situation! Ibland kan man inte kämpa mot nåt som är större än vi kan tänka oss.

 

Skicka en kommentar

<< Home