fredag, september 08, 2006

Trött på etablerade partier

Jag tycker att sjukvårdsfrågorna nästan helt kommit i skymundan i valrörelsen. Och skandalen med folkpartiets dataintrång gör det ännu svårare att få uppmärksamhet för spörsmål som hamnar längst ner på partiernas och mediernas agendor. Många långtidsjuka och skadedrabbade är mycket missnöjda med den politik som förs och om inte politikerna intresserar sig för våra problem nu, när tänker de då göra det?

Kanske dags att rösta på nya partier? Jag letade efter sjukvårdspartiets hemsida, men hittade inte någon information som handlar om Stockolms län. Så jag mailade till en representant för Stockholm:

Hej!

Hur har ni det med valsedlar i Stockholms Län? På mitt filialbibliotek i Järfälla ligger valsedlar från flera nya partier, men inte några från sjukvårdspartiet. Och jag har inte sett någon info om ert program.

Jag är trött nu på alla etablerade partier. Landstinget skär ner på vård, färdtjänst och annan service till funktionshindrade, men byråkratin bara växer och skatterna har höjts kraftigt.

I dag fick jag en kallelse till mammografi. Avgift 140 kronor, frikort gäller inte. Varför gäller inte frikort, undrar man? Är inte det diskriminering? För en hörselapparat har jag fått betala 600 kronor själv, räknas inte heller in i högkostnadsbeloppet. Remisskrångel vid besök hos sjukgymnast och ÖNH-läkare. Och tandvården orkar jag inte ens nämna här.

Jag har en nackskada, men någon egentlig vård får man inte i Sverige. Sjukvården här lyckas inte ens ställa en riktig diagnos på våra skador. Jag känner flera patienter som åkt utomlands och betalat operationer ur egen ficka. Själv har jag stora kostnader för komplementärmedicinska behandlingar. Kan inte bara knapra på vanliga värktabletter på grund av alla biverkningar.

På min vårdcentral, där det är svårt att få tid, träffar jag nya läkare varje gång jag går dit. Jobbigt att ständigt behöva upprepa sin story för nya doktorer. Många talar dessutom dålig svenska.

Jag och många med mig anser också att sjuka ska ha rätt till ett fritt juridiskt ombud om vi behöver överklaga ett myndighetsbeslut eller stämma försäkringsbolag vid personskador. Sjuka och skadade med försvagad ekonomi har inte råd att anlita advokat. Behöver man intyg av specialistläkare för att kunna bevisa sin skada så kostar det också extra, räknas inte heller in i högkostnadskortet. Vissa intyg är numera momsbelagda.

Försäkringsläkare (både kassans och försäkringsbolagens konsultläkare) har ingen tillsynsmyndighet och kan kränka och skada patienter utan att de kan ställas till svars. De träffar ju inte patienterna. Innan jag skadades i en olycka trodde jag aldrig att det kunde gå till så här i ett land som kallar sig för en rättsstat.

Inte många politiker intresserar sig för våra frågor, inte ens nu när det är val. Det behövs alternativ.

Gå gärna in på Förkränkningskassans forum och läs.

Tacksam om Du kan maila mig lite information om sjukvårdspartiets program - eller länka till någon sida.

Vänliga hälsningar

Hannelore

Jag fick svar nästan omgående:

Sjukvårdspartiet i Stockholms län är nystartat och vi har ännu inte hunnit arbeta fram ett lokalt program. Vi har gått ut med ett flygblad. Jag själv jobbar med färdtjanst och den går att effektivisera. Jag finns på telefon xx eller mobil xx och du är välkommen att ringa. Du kan också se vad det nationella partiet tycker på deras hemsida. Jag ska se om det finns möjlighet att valsedlar kommer till din ort, men vi har små resurser. Om Du inte hittar våra valsedlar, var noggrann när du skriver på en blank valsedel. En bokstav fel och den är ogiltig. Den blå: "Sjukvårdspartiet Stockholms län", den gula enbart "Sjukvårdspartiet".

Med vänlig hälsning

Bertil Engfeldt

Bilagan "Vågar du bli sjuk?" som Bertil Engfeldt har skickat har jag lagt ut här (Word-dokument)

Jag lämnar inte ut telefonnumren här, men du kan själv maila till sjukvårdspartiets lokala representant om du är intresserad. Kontaktinformation finns på nationella sjukvårdspartiets hemsida. Har själv inte hunnit ringa ännu, men jag lägger ut fler svar här om jag får veta mer som kan vara intressant för dig som bloggläsare.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 Comments:

At 12:40 em, Anonymous Ingrid said...

Sjukvårdspartiet verkar vara det enda vettiga alternativet, åtminstone för mig.
Samtliga riksdagspartier har ju klart och tydligt visat hur oönskad man är som medborgare i Sverige när man råkat bli sjuk.

 
At 10:10 em, Anonymous Anonym said...

Tack för informationen!
Sjukvårdspartiet arbetar vidare. Med många händer som deltar kommer vi att kunna förändra synen på sjukvården.

 

Skicka en kommentar

<< Home