fredag, juli 21, 2006

Friska som inte behöver arbeta

Bert på forumet Förkränkningskassan uppmärksammar det faktum att det finns ca 80 000 friska personer under 65 år som inte behöver arbeta eller stå till arbetsmarknadens förfogande. Det handlar om avtalspensionärerna.

Han ställer den berättigade frågan varför man kräver att svårt sjuka och arbetsskadade ska jobba medan många friska förtidare får välja om de vill ta det lugnt eller dryga ut de ofta generösa inkomsterna med något spännande och lukrativt extraknäck.
...men är det ett rättvist och samhällsekonomiskt system att fullt friska personer inte behöver arbeta medan man jagar skadade, sjuka och mer eller mindre utslitna personer...kanske också utsätter dem för ekonomisk stress och i värsta fall driver dem till självmord. Får de något arbete så producerar de troligen sämre än vad t. ex. en avtalspensionär skulle göra.
Man kan verkligen fråga sig varför avtalen med vissa grupper i samhället är så heliga, medan det är fritt fram att ständigt försämra för sjuka, arbetsskadade och handikappade. Aldrig har jag hört någon säga att alla som lever på avtalspensioner eller fallskärmar får BIDRAG som måste sänkas, trots att det i många fall handlar om skattemedel.

Andra bloggar om: , , , , ,