fredag, december 08, 2006

Sjuk vård- och försäkringspolitik

Förra månadens motgift från Kloka gubben handlar om "sjuk vård- och försäkringspolitik". Det är svidande kritik mot både sossarnas och alliansens (ut)försäkringspolitik.

Intressant att socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson berömmer Anna Hedborg. Mig förvånar det inte alls, men kanske än och annan som hade förväntat sig större skillnader mellan de politiska blocken.
Förre försäkringskassedirektören Anna Hedborg, under vars ledning sjukskrivningstalen nådde historiska nivåer, har också presenterat en ny s k utredning med nya käcka förslag för att försämra den svenska folkhälsan och ytterligare uttunna resterna av en s k solidarisk socialpolitik. Förslagen i korthet:

AH:s Förslag 1) Sjukförsäkringen ska bli mer lik en vanlig försäkring och bära sina egna kostnader. Ansvarig socialförsäkringsminister kommenterar: ”Där tycker jag att Anna Hedborg sätter fingret på en viktig sak, nämligen att det har varit för lätt att komma in i sjukförsäkringen för väldigt många, och för svårt att komma ut, säger Cristina Husmark Pehrsson”.

SIEMS kommentar: Precis som en vanlig försäkring - t ex villa-, liv- eller bilförsäkring - bör då naturligtvis medborgarna indelas i olika riskgrupper och bonusklasser, med graderade premier och självrisknivåer. Då blir det väl riktigt bra och försäkringslikt? De allra sjukligaste får betala för de andra allra sjukligaste, medan de friska slipper och bara behöver betala för sig själva. Då blir väl både Anna Hedborg och den moderate socialförsäkringsministern nöjd - liksom alla andra som är totalt tomma i roten när det gäller socialförsäkringar. Ty de sjukaste kommer naturligtvis inte ha råd att betala premien, och de friskaste har ingen anledning. Så slipper vi både sjukförsäkring och bidragsberoende, ty det finns inte längre några bidrag att bli beroende av. Svält, sjuklighet och fattigdom kan dock bestå.

AH:s Förslag 2) Sjukpenningen begränsas till ett år. Därefter slussas personen över till a-kassan eller tillbaka till jobbet. Bedöms personen helt sakna arbetsförmåga återstår sjukpension.

SIEMS kommentar: Ett betydande antal skador och sjukdomstillstånd drar i dag ut över ettårsgränsen, speciellt om de kommer under medicinsk behandling. Förslaget är ägnat att snabbt mångdubbla sjukpensionssifforna, och/eller kasta ut sjuka människor helt utan försörjning. Att en tidigare LO-utredare med tillhörighet i den s k arbetarrörelsen kan komma med ett förslag av denna kaliber är bevis på att äpplen kan falla hur långt från trädet som helst, bara jordmånen är fet på arvoden...

"Det är skam, det är fläck på Sveriges banér att medborgarrätt heter pengar", skrev en gång den ärkekonservative Verner von Heidenstam. Vad skulle han då ha sagt om Anna Hedborgs utredning?
Läs hela SIEMs Månadsmagasin Nov 2006

Tidigare inlägg i ämnet: Reform av vårdsystemet "politisk bomb"

Skenheligt Hedborg!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,