onsdag, juni 18, 2008

Maktens arrogans förnekar sig inte

Tack för bannern, Konc i ett nötskal

Riksdagen röstade efter många turer ja till FRA-lagen. Det är mycket arrogant och maktfullkomligt av regeringen att tvinga fram denna omröstning, efter den hårda kritiken från flera tunga instanser, bl a Advokatsamfundet och Journalistsamfundet, och trots att alla nu vet att en majoritet av svenska folket absolut inte vill ha denna lag. Detta kommer att öka politikerföraktet.

Skandal också att man återförvisade lagförslaget bara till försvarsutskottet, som inte ens fick tillräckligt med tid till en ordentlig omarbetning av lagen. Nu har ingenting av den ursprungliga lagtexten ändrats. Man har bara kompletterat med ett så kallat tillkännagivande till regeringen, som i höst ska återkomma med fler detaljer. Med andra ord kan ingen överblicka hur lagen kommer att fungera i praktiken. En hel del hänger fortfarande i luften, precis som med den nya sjukförsäkringslagen.

Enligt den uppgörelse som allianspartierna träffade ska Datainspektionen och en parlamentarisk kommitté följa FRA:s verksamhet fram till 2011. Men Datainspektionen vet i dagsläget inte hur deras roll kommer att se ut.

Det borde inte vara tillåtet att stifta lagar på det sättet och vänsterpartiet har nu anmält hela hanteringen av propositionen till konstitutionsutskottet.

HD.se skriver:
Riksdagen röstade ja till regeringens omstridda FRA-lag med 143 röster för och 138 emot. En ledamot avstod från att rösta.

Efter en neslig återremiss av regeringens FRA-lag räddades förslaget ändå i elfte timmen.

I återremissen hade allianspartierna enats om förslag till kompletteringar av den kritiserade lagstiftningen. De borgerliga ledamöter som hotat att fälla förslaget sade sig nu vara nöjda.

— Ett jättecentral punkt är att det skapas en ny myndighet som ska pröva tillståndsgivningen. I det ursprungliga förslaget låg det på Försvarets underrättelsenämnd, sade Annie Johansson (c) till TT.
Jag och säkert många med mig undrar vad det gör för skillnad att tillståndsgivningen flyttas över till en annan myndighet? Har vi inte nog med myndigheter redan som inte längre tjänar medborgarna utan bara värnar sina egna och överhetens intressen? Och vem litar på en parlamentarisk kommitté, efter alla manipulationer i riksdagen för att pressa igenom denna lag?

Nämnden som ska pröva tillstånden har inga som helst möjligheter att garantera medborgarnas integritet. Den ska nämligen bara godkänna vilka sökord som FRA får använda. Hindrar inte att vem som helst kan fastna i radioanstaltens nät, inte bara terrorister, kriminella gäng och alla andra som inte har rent mjöl i påsen eller datorn. Hela systemet bygger ju på massavlyssning.

Annie Johansson (c) har inte alls fattat vad som är den jättecentrala punkten. Det har däremot Birgitta Ohlsson gjort, som dock inte röstade nej utan avstod:

- Här har vi avlyssning utan brottsmisstanke och det strider mot en av mina grundvärderingar.

Det strider även mot principerna i en rättsstat så det skriker om det, men de flesta i alliansen har väl använt hörselskydd.

I en kommentar till Birger Schlaugs blogginlägg, På tröskeln till Östtyskland, skrev jag att scenerna i filmen om Stasis övervakningssamhälle, De andras liv , framstår som en ren idyll jämfört med vad FRA-lagen kan ställa till med. Nu när nästan allt är digitaliserat blir även sjukjournaler, bankkonton, bibliotekslånelistor med mera lättillgänglig information. Stasi har bara kunnat drömma om en sådan totalkontroll av medborgarna.

Även debattören Rune Lanestrand gör i Aftonbladet
en jämförelse med DDR och påminner om IB-affären:
Hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att en borgerlig regering skulle lägga fram ett förslag om total avlyssning och kontroll av medborgarna. Efter skandalen med IB-affären, den hemliga socialdemokratiska underrättelsetjänsten, som avslöjades av Folket i Bild 1973 trodde jag att detta var fullkomligt omöjligt.

Själv hade jag ett halvår före avslöjandet, i FIB:s anställningskommitté tillsammans med Anders Ehnmark och Jan Stolpe, förordat styrelsen anställa Jan Guillou. Vi visste inte då att det skulle leda till efterkrigstidens mest sensationella avslöjande.

Jag minns hur chockade vi blev i styrelsen över att sådan övervakning fanns och att socialdemokraterna var inblandade i denna smutsiga verksamhet. Då pekade med all rätt borgerliga politiker finger åt socialdemokraterna. Men nu lägger den borgerliga alliansen fram ett förslag om total kontroll av medborgarna genom att i praktiken ge FRA (Försvarets Radioanstalt) legitim rätt att utan egentlig parlamentarisk kontroll avlyssna alla medborgare precis som i det forna DDR.
Relaterade artiklar: En halv seger och en dubbel förlust DN

För vem gråter högern? Dagens Arena

Övervakaren ska övervakas – men experten skrattar åt nya förslaget på FRA-lagen Aftonbladet

IT-företag undviker Sverige efter FRA-lagen Aftonbladet

FRA-lagen: så här skyddar du dig mot hemlig avlyssning. Bloggen Det progressiva USA

FRA vill komma åt kablar som har kontakt med utlandet DN

FRA-lagen hotar själavården Kyrkans Tidning

Nu slutar jag rösta på Alliansen! Pär Ströms blogg

Mer info: Stoppa FRA-lagen!

Bahnhof vägrar följa FRA-lagen Pressmeddelande

Sverige förlorade mot Rysssland i fotboll och det enda positiva i dag är att Ryggraden och några andra kritiska bloggare blev citerade i SvD.

Camilla Lindberg (fp) var den enda alliansledamoten som röstade mot allmän avlyssning, skriver bloggen Rick Falkvinge (pp). Jag kanske skickar ett tack-mejl till henne, men inte några blommor, eftersom hon inte röstade nej till sjukförsäkringslagen. Hon var dock frånvarande, oklart varför.

Federley kallas nu för Fegerley och FRA för Frasi.

Kommentar om det nya Sverige i Motvallsbloggen:
"I förrgår somnade man i Sverige. Idag vaknade man i Sovjet."

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Comments:

At 11:23 em, Anonymous Anonym said...

Jag kollade på spektaklet live i webb-tv.
Centerpartisten Staffan Danielsson snörvlade, fällde tårar, snöt sig och hade ofrivilliga ryckningar i kroppen när han tvingades (?) prata om hur mycket vi behöver denna nya lag och hur bra lagen är.

Det var riktigt obehagligt att se hur hårt partipiskan hade piskat honom till lydnad.

 
At 8:07 fm, Anonymous Anonym said...

Jag tänker dock inte rösta på en politiker igen om inte lagen rivs upp.
Begär din riksdagsman och riva upp lagen och begär nästa regering som idag säger sig rösta nej riva upp lagen annars får dom inte rösterna av oss helt enkelt.
Är det inte tillräckliga bevis att staten har något fuffens för sig när man går emot en majoritet av väljarnas röster.
Och det ska man kalla en riksdag som representeraras av folkvalda?
Snarare Diktatur.
Samtidigt smyger man bakom rygge på folket med omröstningen om EU Konstitutionen (Nya Tredje Riket)som ska göra Europa till en ny super anti terror stat.
Samtidigt inrättas nya lagar mot kampen med terrorn som underlättar att arresstera och spåra folk som namnger tjänstemän som begår maktmissbruk.

Fyfan för politiker ni äcklar mig så kraftigt djuupt.
Nu förstår man hur diktaturer innan uppstått i historian ,,regeringen är helt enkelt ett skådespel som parasiterar på folket och skiter i alla andras åsikter.
En klan kriminella välorganiserade vardagspsykopater tycker jag det liknar mera.
Ge en plats i kalendern till nej sägarna.
Detta glömmer vi aldrig

Frihet innebär ochså att kunna prata om det man hatar eller studera det närmare.

Men sånt kan du inte söka på längre då riskerar du bli en terrorist.
F Er Politiker.

 
At 7:13 em, Anonymous Anonym said...

Så man ska alltså höjas till skyarna för att man går till jobbet, röstar efter egen övertygelse och sitt sunda förnuft?

Varför nämndes det inget från Camilla innan valet angående FRA och var debatterade hon?

Nä, sluta va så blinda och vakna upp! "Ärlighet" i alla ära, men lägg istället energin och uppmärksamheten åt de som sviker, hycklar och fegar ur i sista stund istället och visa att det ej är accepterat!

 
At 8:57 em, Blogger Hannelore said...

Jag har inte orkat kolla spektaklet i webb-tv. Centerpartisten Staffan Danielsson, ringde han också till mamma kanske när han grät (krokodil?)tårar?

Pär Ström undrade i en intervju i tv vad vi ska med en riksdag till som kostar flera hundra miljoner om alla förutsätts rösta enligt partilinjen.

Jag hoppas den här lagen öppnar folks ögon. Politikerjobbet borde i första hand vara ett tillfälligt uppdrag för att sköta våra gemensamma angelägenheter i stället för en livslång karriär. Då kanske fler politiker skulle våga rösta enligt den egna övertygelsen.

Det finns en länk till en namnissamling som kräver att lagen rivs upp. Ska lägga ut den om jag hittar den.

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home