onsdag, juni 18, 2008

Samma FRA-lag i ny förpackning?

När jag i går skrev FRA-lagen kan stoppas syftade jag på att de stora folkliga protesterna kan skjuta lagförslaget i sank. Det massiva motståndet mot lagen från alla håll har naturligtvis påverkat riksdagsledamöter som vacklat. Men många bloggare har för tidigt utropat Fredrick Federley, Annie Johansson m fl till hjältar. Det trixande som riksdagen nu ägnar sig åt innebär förmodligen att det bara görs smärre kosmetiska ändringar i lagen. Ungefär som med sjukförsäkringslagen. Där skrev först medierna att regeringen hade backat, men i allt väsentligt förblev lagförslaget oförändrat. I stort sett samma proposition skickades tillbaka till riksdagen för omröstning.

Se nyheten i Rapport

Den omstridda sk FRA-lagen stoppades i sista stund i riksdagen i går kväll. Det slutade med återremiss och lagförslaget skrivs nu om i all hast.

Förslaget skickas nu tillbaka till försvarsutskottet för en genomgång. Förmodligen får riksdagen en omarbetad proposition att ta ställning till redan i eftermiddag eller i kväll.

Bland annat ska Datainspektionen och en parlamentarisk kommitté följa FRA:s verksamhet till 2011. Kommittén ska ha möjlighet att lägga förslag till förändringar av lagen som kan behandlas våren 2010.
Låter inte seriöst, att riksdagen bara har några få timmar på sig att ta ställning till en omarbetad version av propositionen. Om de få allians-ledamöterna som var motståndare till lagen accepterar detta är allt bara ett spel för gallerierna.

Vi får inte heller glömma att det ursprungligen var socialdemokraterna som arbetade fram FRA-lagen. Deras taktiska nej-röster i riksdagen är inte heller en garant för att vi inte får en massavlyssnings-lag.

Relaterat: "Det kommer att ske med raketfart" DN

"Ställ rätt frågor" Sydsvenskan

Detaljerna i uppgörelsen - punkt för punkt SvD

Modifierad FRA-lag väntas få ja SvD

Spelet bakom kulisserna: Nya förslaget, punkt för punkt — så enades alliansen Politikerbloggen

Centerns remiss-kupp Trottens Betraktelser

Slaget om FRA är inte slut: möt upp vid Mynttorget i eftermiddag Åsiktstorped

Läs Öppet brev till Sveriges Riksdagsledamöter (pdf)

Uppdaterat:

Den roligaste bloggrubriken som jag hittat är nog denna: Det är som att ta bajs, rulla det i pärlsocker och kalla det för chokladboll Den okände rebellen

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 Comments:

At 11:19 fm, Anonymous Anonym said...

Yup! I och med att media nu basunerar ut att det blev Återremiss så känner sig svenska folket lite lugnare. Vad många missar är ju just att samma förslag (med några extra små krusiduller) kommer att röstas igenom redan ikväll! Eller senast imorgon. Varför så fort? Jo svenska folket ska hindras till att reagera OCH de 349 ledamöterna ska på sommarlov imorrn! Jag är mållös. Nu är det sista chansen. Protestera i bloggar. Demonstrera utanför riksdagen och maila ledamöterna!!!!!!!!!!

 
At 11:33 fm, Blogger Hannelore said...

Helt rätt, anonym.

De flesta bloggarna tycks ha genomskådat det politiska rävspelet i frågan. Nu är det viktigt att protesterna inte mattas av. Vi gräsrötter måste markera att vi inte går på detta lurendrejeri.

När lagar hafsas igenom i riksdagen i raketfart är det för att politikerna vill mörka.

 
At 12:53 em, Anonymous Anonym said...

Undrar om knuff.se också är "köpta".
Högst upp på deras sida står det ju ord som förekommer mest just nu... "Återremiss" finns där allra högst upp på parkett.

Men man får upp mkt mer om man söker på "fra", mer nyskrvna saker.

Men även knuff vill kanske ge sken av att Återrmiss är det enda som gäller.
Att Återremissen bara gäller eftermiddagen ut bör folk inte få veta... Men bara folk ser ordet Återremiss där uppe så lugnar de väl ner sig och tror att det är grönt...

*suck*

 
At 1:13 em, Blogger Hannelore said...

Nja, Knuff fungerar automatiskt, enligt något script. Exakt hur vet jag inte. Det skulle bli omöjligt att hantera så många bloggposter om någon tvingades lägga in ord och länkar manuellt. Och att ordet återremiss förekommer mest är väl inte så konstigt.

Även hos mig läggs vissa länkar in automatiskt, bl a under Links to this post.

 
At 6:34 em, Anonymous Anonym said...

Ang knuff. Ja, så kanske det är. Inte svårt att få konspirationsmisstankar i dessa tider dock, med allt konstigt som händer. ;)

Hur som haver: om du missat, denna ryggradsblogg citeras på SvD! :)

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1379555.svd

Bra jobbat!

 
At 7:11 em, Blogger Hannelore said...

Tack anonym. Det var kul.

Man får tacka Svenskans reporter också. Bra för demokratin att medierna citerar vad bloggarna skriver. Nu kom det med några rader om sjukförsäkringen också.

Det har varit ett avbrott på bloggen ett tag, har inte kunnat surfa in här. Vet inte varför, kanske överbelastning?

 
At 2:27 fm, Anonymous Anonym said...

http://shithitthefan.blogspot.com/

Källa: Dagens Nyheter 17 oktober 2006.
Fredrik Reinfeldt uttalar sig om de två egyptiska medborgare som 2001 med CIA:s hjälp avvisades till hemlandet, där de utsattes för tortyr.
Källa: Sveriges Radio P1, Studio Ett, 12 december 2004, kl. 17.00-17.45.

...jag är också beredd på att skriva under på att Sveriges del i kampen mot terrorismen kommer att tänja en del gränser ... eh ... för vad vi än så länge uppfattat vara korrekta sätt att agera.

Det finns legal grund för detta. Jag tror att svenska folket [ska] ställa in sig på att det kan hända igen.

Både att utländsk säkerhetstjänst opererar på plats i Sverige.

Och att det kan ske avvisningar till länder som använder annat än allmän domstol för att pröva skuldfrågan. ... eh ... Och ibland kan det vara bra att vara rak över det, snarare än det vi har upplevt, tycker jag, för att försöka ... eh ... komma undan diskussion i den här frågan.

Nu vet ni va han menar!

tips kolla in min blogg har info om FRA + annat de sysslar med bakom era ryggar

hur de rösta ..

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3158&guid=%7B0E3EEB46-2D55-4810-A44C-58DD7F4E9606%7D&sort=3

 
At 11:31 fm, Anonymous Anonym said...

http://avskaffabernadottes.blogspot.com/

Utrikesnämnden= få info och förstås möjlighet att påverka (inte juridiskt och verkligen inte demokratiskt förenligt med fra-lagen). Den vill ju faktiskt skydda (tex integritetskränkning som privat avlyssning via internet/telemodem etc). Post-och telelagen (rätt viktig).
Allmänna skyddas (gäller ju också monarkin tex om då kungen skulle ha avlyssnat någon)
Tryck även väck detta hus så blir Sverige mkt bättre (vi lever ju faktiskt i ett av världens bästa länder och det kan bli ännu bättre)
Tex 50 milj i en pott i riksdagen å tävla om resultatbaserad lön för å få hit företag mm (effektiva och valida/säkra lagar) (plus min lön förstås)
Och fö= ir skydd för detektera barnporr till skadliga program så produktivitet kan öka mm och detektering i telefonsystem för övervakningsenheter (automatiska system). Sökorden måste ju omfatta detta också
Kontroll- och benchmarking (mervärden och kunskapsöverföring i juridiska Sverige= sätta dit skitstövlarna och utveckla landet)
HD= outsorucingmål och obsolet lag så monarkin kan avskaffas (outsourca hela skiten till svalbard där dom kan bli statslösa med gps och aldrig få lämna - en dödsstöt)
Norge kan då ta dit dom (obsolet lag= kung över Norge, och då verkställa statsmaktens vilja i form av juridik)

Försäkringslösing= frekvens som orsakar brott ska betala och då resurser (som det egentligen är)= till "reservdelsmännisan" (dröm som finns nu och tidigare varit i fokus) till då bioteknik mm
obligatorisk hälsoförsäkring som är effektiv (utan psykiatri= bias/fel från egna personligheten till stor del till gemenskap till aktivitet och då medicinsk vård som orsakar problemet)
Vetenskapen har är nu kumulativt sådan (men bluffar lever kvar i väntan på domen)

 
At 9:06 em, Blogger Hannelore said...

Hej anonym!

Vet inte om jag hänger med i dina resonemang. Fattar inte vad monarkin har med FRA att göra?

 

Skicka en kommentar

<< Home