tisdag, juni 17, 2008

FRA-lagen kan stoppas

Med stor sannolikhet kommer FRA-lagen att stoppas. Fredrik Federley (c) krävde återremiss och tre borgerliga riksdagsledamöter har deklarerat att de tänker rösta nej. Enligt DN så räcker det inte med tre nej-röster för att fälla regeringen Reinfeldts proposition, men förmodligen blir det inget beslut i morgon.

Oavsett vad som händer är jag chockad. Hur kan regeringen och halva riksdagen acceptera en lag som så uppenbart strider mot grundlagen och elementära mänskliga rättigheter? Sånt förväntar man sig i en diktatur. Ännu mer horribelt är att lagrådet har godkänt denna lag. Och varför har medierna vaknat så sent, trots att det är de som riskerar att drabbas värst?

Några rader ur dagens DN:
Tidningsutgivarna och Svenska journalistförbundet brännmärker den föreslagna FRA-lagen som i strid med grundlagen. Lagen kan leda till att nästan hälften av de svenska medieföretagens mejltrafik granskas.

Integritetskränkande och i strid mot grundlagens källskydd och meddelarfrihet. Så kan man sammanfatta fackets och tidningsägarnas inställning till förslaget om en ny signalspaningslag, som riksdagen ska ta ställning till på onsdagsförmiddagen.

Agneta Lindblom Hulthén, förbundsordförande i Svenska journalistförbundet (SJF):

- Under hela 2000-talet har denna riksdag fattat beslut, på beslut, på beslut om tvångsmedel som urholkar grundlagen. Nu utdelar man det stora dödshugget mot källskyddet. Det är förfärligt. Jag kan inte förstå hur detta kan hända i Sverige. Det skulle ha varit en våt dröm för Stasi att ha de här möjligheterna, säger hon.
Det är i alla fall hoppingivande att det fortfarande finns politiker som röstar enligt den egna övertygelsen och inte blint följer partilinjen. Liknande mod och civilkurage saknades totalt när sjukförsäkringslagen klubbades igenom.

Mer info: Stoppa FRA-lagen!

Pressad Federley gav inget besked SvD

Återremiss av förslaget trolig Rapport

Jurister bör frukta FRA-lagen Dagens Juridik

Uppehåll i FRA-debatten Computer Sweden

Operatören: Nej till FRA-lagen! Pc för Alla

Gunvor G Ericson (mp) Rick Falkvinge (pp)

Snygg taktik men jag går inte på det WitchBitch

FRA och läkarsekretessen Resursbloggen

Tidigare inlägg i ämnet: Allmän avlyssning av alla medborgare

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Comments:

At 10:38 em, Anonymous Digge Fredriksson said...

Nu har regeringen lyckats rulla bajs i pärlsocker. Fler dumma förslag finns på www.organet.se

 
At 7:16 fm, Blogger Hannelore said...

Tack digge. Det var en rolig sida. "Behöriga lärare vidareutbildas till obehöriga" o s v...;-)

Problemet är att det snart inte går att skämta om den här politiken längre. Den överträffar alla skämt som man kan komma på.

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home