onsdag, juni 04, 2008

Medierna informerar för sent

En störtflod av information väller över oss just nu om den nya sjukförsäkringslagen. I flera månader har det nästan varit knäpptyst i de stora medierna om regeringens förslag, trots att Resurs och många andra mailat om reformen, skrivit debattartiklar och försökt informera om konsekvenserna på alla möjliga sätt. Intresset har varit iskallt, med några få undantag. Nu verkar det äntligen ha lossnat, som ur en tinad ketchupflaska.

Problemet är att ingen orkar ta till sig så mycket fakta samtidigt, det handlar om en komplicerad reform med många pusselbitar. Inte blir det enklare av att propositionen är ett hafsverk och att det fortfarande saknas färdiga förslag om "rehabgarantin", den utlovade satsningen på företagshälsovården och "resursjobben".

Och vad är det för planering att informera och ge folk chans att ställa frågor till Cristina Husmark Pehrsson och chatta samma dag som Riksdagen ska rösta om förslaget? Är det inte meningen att vi gräsrötter ska hinna påverka något? (Nu har man visst flyttat omröstningen i Riksdagen till torsdagen, men det ändrar inte mycket).

Svenska folket har ännu inte fattat vad den nya sjukförsäkringslagen innebär och den snuttifierade rapporteringen, där enskilda bitar inte sätts in i rätt sammanhang, gör det svårt för många att bilda sig en uppfattning om vad som väntar den som blir sjuk.

En bra och begriplig debattartikel i alla fall av läkaren Bengt Järhult i SvD: i dag:
Den proposition om rehabiliteringskedjan som riksdagen behandlar i dag befäster den utslagning som jag allt oftare kommer i kontakt med. De närmaste åren kommer tiotusentals människor att få gå till socialbyrån. Förslaget genererar sjuklighet istället för hälsa och arbete...

Redan efter tre månader kan arbetsgivaren ensidigt, utan samråd med behandlande läkare, fack eller anställd, till Försäkringskassan (Fk) ange att andra lämpliga uppgifter inte finns. Då ska patienten vara arbetssökande på Arbetsförmedlingen om Fk bestämmer att den sjuke har viss ­arbetsförmåga.

Efter sex månader ska arbetsförmågan prövas mot hela den reguljära marknaden, alla jobb utan hänsyn till utbildning, ålder och tidigare yrke...

De närmaste åren kommer tiotusentals människor att få sälja sina tillgångar och gå till socialbyrån.

Proposition 136 ger inga nya pengar för rehabilitering till arbeten på den öppna marknaden. Tvärtom har en stor del av arbetsmarknadsutbildningarna redan tagits bort. Än mindre ges resurser till anpassade arbeten, lämpliga för dem med nedsatt fysisk och psykisk förmåga.

Proposition 136 belyser än mindre de mänskliga och ekonomiska konsekvenserna av splittrade familjer, självmord, hjärtinfarkter till följd av utslagnings­processen, effekter på barnen etcetera...
Relaterat: Riksdagens beslut påverkar vardagen

Rehabgaranti som hänger i luften Kaktusblommans blogg

Cristina Husmark Pehrson chattade med Aftonbladets läsare

Het debatt i riksdagen – men inget beslut Ekot

Forskare underkänner ny sjukförsäkring Ekot

Bitvis låg debattnivå och knäck i lurarna Farmorgun

Den Enskildes Personliga Ansvar Marcus Birro

Husmark och Hedborg: Varför inte ställa alla sjuka på torget... Bloggen den osynliga patienten

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Comments:

At 12:26 fm, Blogger akjalam said...

Det tycker jag med.
Pierre
http://www.elorama.se

 

Skicka en kommentar

<< Home