fredag, maj 30, 2008

Ännu en lögnaktig rapport om sjukfrånvaron

Åter en forskningsrapport som ser ut som ett beställningsjobb från regeringskansliet, presenteras lagom några dagar innan Riksdagen ska rösta om de största försämringarna någonsin i sjukförsäkringen.

Sjukfrånvarons längd beror på hur länge vänner, grannar och kolleger är borta när de är sjuka. Beteendet smittar, anser forskaren Patrik Hesselius.
Att många i dagens speedade, prestationsfixerade samhällsklimat känner sig pressade att jobba trots att de är sjuka, det har Hesselius tydligen inte haft en tanke på. Och det stora problemet med ohälsan är ju de långa sjukperioderna, inte de max två veckorna som han verkar ha undersökt. Så vad visar denna studie egentligen?

DN har också tystat ner den massiva kritiken mot de nya sjukförsäkringsreglerna från alla remissinstanser och hävdar samtidigt att regeringen backat om lagförslaget. Men det stämmer inte, enligt nätverket Resurs, som har koll på varje kommatecken i regeringens proposition.

I allt väsentligt är lagförslaget oförändrat sedan remissrundan. De inhumana, inflexibla tidsgränserna finns kvar, avskaffandet av den tidsbegränsade sjukersättningen finns kvar, beräkningen att ca 100 000 långtidssjuka svenskar förlorar sin ekonomiska grundtrygghet står fast.
Sjuka prenumeranter påskyndar bäst läkningsprocessen genom att genast säga upp sin prenumeration på tidningar som ständigt insinuerar att de flesta sjukskrivna är fuskare och simulanter. Det är den medicin som Resurs läkare ordinerar. Jag håller med trots att jag inte är läkare. DN har jag slutat prenumerera på för länge sedan, men snart orkar jag inte längre kommentera alla påhopp.

I går skrev jag i en kommentar till Ikaro-priset, som Kaliber fått för sitt reportage om Försäkringskassans sjuka utredningar, att det behövs fler journalister som gräver fram obehagliga sanningar om hur sjuka behandlas i dagens Sverige, i stället för allt vidarebefordrande av tillrättalagda pressmeddelanden och nyheter. TT-notisen om "sjukfrånvaron som smittar" är ett exempel på en sådan nyhet som okritiskt publiceras i nästan alla nyhetsmedier. Inga obekväma frågor ställs, ingen närmare granskning av hur studien har genomförts, vem som bekostat den och varför den publiceras just nu.

Artikel i DN: Sjukfrånvaro smittar

Som motvikt till forskningsrapporten, läs denna artikel i MedicalLink: Arbete inom kyrka och vård medför hälsorisker och senaste Resursblogg-kommentarerna: Stress och sjuknärvaro ger kapitalförstöring samt Skattebetalarna finansierar och media levererar regeringens propaganda

Uppdaterat:

Bloggen den Den osynliga patienten har redan grävt fram mera fakta och konstaterar att det inte är oberoende forskare som skrivit rapporten om den smittande sjukfrånvaron.

I Ekots inslag Längd på sjukfrånvaro smittar av sig framkommer det att Hesselius studie huvudsakligen har gjorts på invandrare. Även här saknas ett kritiskt anslag. Nog är urvalet lite märkligt. Varför redovisar man inte öppet varför man tydligen inte inkluderat så många svenskfödda i undersökningen?

Och ännu en i raden av undersökningar som misstänkliggör sjuka: Läkare känner sig hotade

Läs även Göran Rosenbergs krönika i Journalisten Jorden är platt – och andra nyheter

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Comments:

At 12:18 em, Anonymous Anonym said...

Det är så skrämmande sjukt! Märks att de inte har någon kunskap alls om sjukdomar och om hur det är att vara sjuk!

 
At 1:36 em, Blogger Hannelore said...

Viss kunskap är inte önskvärd, i alla fall inte om slutsatserna går emot regeringens strategier för att minska kostnader för sjukskrivningar.

360 000 svenskar har så ont att de hellre vill dö, enligt en undersökning som Svenska Smärtföreningen har gjort tillsammans med Apoteket. Medierna borde därför tänka sig för lite innan de publicerar riggade rapporter om sjukskrivningar. Kan bli det avgörande skälet till att flera väljer ge upp sin ofta mer än 10-åriga kamp mot svårt handikappande smärta.

 
At 2:18 em, Blogger Ann Helena Rudberg said...

Du har helt rätt i att det publiceras helt okritiskt! Se också min blogg www.annhelenarudberg.blogspot.com
häls
Ann

 
At 6:51 em, Blogger Tina said...

Det är manipulation och en hetsjakt på de sjuka och de som redan ligger. Regeringen skjuter på de som redan ligger och en del är även utslagna av smärta eller psykiska problem. Det är sjukt och fegt.

Vem ifrågasätter regeringens utgifter och deras löner och diverse bidrag som de får? Vem? Det är dags att vi, folket, börjar ifrågasätta deras arbete och se vad de gör med "våra" pengar. Vem får en pension när vi slutar vårt jobb och inte är pensionärer?? VEM? De slutar jobbet vid 45-50 års ålder och får en pension eller de s k fallskärmarna, det är inte klokt. Vem ifrågasätter detta?VAKNA FOLK!! Sitt inte hemma och tro att ni inte kan göra något eller att ni är rädda. Demonstrera ert missnöje. De säger att vi fuskar. Vad gör de? De sitter och drar in pengar för att de sitter med i olika delegationer och de är inte ens närvarande alla gånger på mötena. Vem ifrågasätter detta? Vem av oss vanliga människor kan få pengar och inte vara närvarande? INGEN. Vi är närvarande men få göra det på egen bekostnad eller ta tjänstledigt. Jag vill bara säga VAKNA. Det är vi som får Sverige att rulla med vårt jobb, VAKNA. Vi är människor också och inte djur som man kan fösa runt hur som helst. Eller slänga ut lite gödsel på åkern åt oss som vi sedan ska äta. Ursäkta, men jag blir förbannad över misstron på det svenska folket att vi fuskar och ska dras i skiten. Nej, fram för DET SVENSKA FOLKET OCH SE HUR VI SLITER OCH FÅR FAN FÖR DET. Vi sliter skiten ur oss på våra jobb för att få våra företag och Sverige att gå runt och sedan bestraffas vi när vi blir sjuka. NER MED REGERINGEN, FRAM FÖR FOLKET.

Tina

 
At 8:19 fm, Blogger Hannelore said...

Ja, man blir verkligen f-d. Jag fattar inte hur folk kan rösta på politiker som bara verkar intresserade att sko sig själva så mycket det går. Om det bildas ett nytt parti som lovar att avskaffa alla dessa enorma förmåner som politikerna har så röstar jag på det.

Hittade en gammal artikel här: "Det nya frälset"

http://www.tinyurl.se/99586

Anna Hedborg höjde sin lön strax innan hon avgick som gd för RFV, om jag inte minns fel. Undrar vad hon nu får i pension och lön? Måste vara ännu mer än vad som står i artikeln.

Den nya regeringen är lika girig. Maud Olofsson med sina dubbla löner. När partierna tappar medlemmar höjer de bidragen i stället. Då är det ok med bidrag. Men alla som försörjer dessa överbetalda politiker och politruker och har pröjsat en massa i skatt i många år till vad man trodde var en försäkring mot sjukdom och arbetslöshet och nu behöver pengar till mat och mediciner, de ska inte få något. Det är stöld!

Fy, vilken människosyn. De enda riktigt nya jobben de lyckas skapa med sin "politik för arbete" eller vad de kallar den finns inom branscherna tiggeri och prostitution.

 
At 8:52 fm, Blogger Hannelore said...

Tack för din kommentar, Ann Helena. Har läst ditt intressanta blogginlägg. Det framkommer nu fler märkligheter kring denna studie. Forskarna hänvisar till ett gammalt experiment från 1988 trots att reglerna för sjukskrivning i dag ser helt annorlunda ut. Och skillnaderna mellan olika grupper verkar vara små, ryms kanske inom felmarginalen.

 

Skicka en kommentar

<< Home