lördag, augusti 11, 2007

Regeringens försäkringsbedrägeri

Precis efter att jag pingat mitt tidigare blogginlägg damp ett mail ner från Bertil Engfeldt, Sjukvårdspartiet.

Vivica Grantén, själv cancersjuk, har skrivit en insändare till Expressen, som jag publicerar även här. Jag har funderat i samma banor. Allt som riksdag och regering håller på med är ett gigantiskt, legaliserat bedrägeri, ett sätt att lura skjortan av människor som arbetat hårt och betalat skatt i flera decennier.

I insändaren nämns bara alliansen, men det var Göran Persson och hans regering som började med den definitiva nedmonteringen av våra trygghetssystem. Pengar ur pensionsfonder och sjukförsäkring har stulits och försvunnit i ett stort svart hål. Med hjälp av kostsam propaganda och kampanjer försöker man dölja sanningen för oss medborgare. Många människor som är friska har ännu inte upptäckt hur illa det egentligen står till. Finns det inga höga jurister i det här landet som har lite civilkurage och vågar ställa ansvariga politiker till svars?

I Sverige betalar vi avgiften till vår sjukförsäkring genom våra skatteinbetalningar. Detta enligt gällande svensk lag.

Det är ett tvingande kontrakt, det vill säga du är tvungen att betala din sjukförsäkringsavgift (om du inte vill jobba svart och det är vi miljoner medborgare som inte vill). I gengäld säger detta kontrakt att du som sjuk också ska få den sjukersättning du betalat för. Något alternativ har du som svensk medborgare faktiskt aldrig haft.

Vad regeringen nu försöker göra är en ensidig uppsägning av detta kontrakt, helt utan förvarning. Det är lagstridigt. Ett samhällskontrakt av detta slag - där vi miljoner försäkringstagare i decennier betalat vår sjukförsäkringsavgift - kan inte upphävas bara för att en ny regering har fått för sej det på helt ovetenskapliga grunder.

Även om regeringen plötsligt hoppas att en odefinierad massa sjuka människor inte längre ska kunna kräva sin rätt till den sjukförsäkring dom betalat för över skattsedeln i åratal har regeringen ingen som helst rätt att ensidigt häva försäkringsavtalet! Det är juridiskt olagligt!

Konsekvenserna förskräcker. Rent medicinskt sett kan utbrändhet, svåra depressioner och svår värk vid hårdare belastning utan vidare gå över i cancer, stroke, hjärtinfarkt eller annat livshotande eller dödligt tillstånd. En svår depression kan utan vidare gå över i en obotlig psykos - och det har vi redan sett ett flertal avskräckande exempel på i vårt samhälle. Mordet på vår utrikesminister Anna Lindh är bara ett av dom i en lång rad där svårt sjuka människor inte fått den vård dom behövt. För att inte tala om sjukersättning via försäkringskassan...

Regeringens ändringsförslag av den allmänna sjukförsäkringen är grovt lagstridig. Mänskligt lidande och ÖKAD sjuklighet och svårare sjukdomar kommer att bli följden. Liksom ett stigande antal döda i förtidig ålder. (Men då spar ju regeringen in på dom redan inbetalade pensionspengarna från oss som varit yrkesverksamma i många år och snällt betalat vår skatt - inklusive sjukförsäkringsavgiften).

Som cancerssjuk och vårdskadad vet jag vad jag talar om. Jag har ingen lust att polemisera ytterligare men jag börjar undra - är tvångsarbete och arbetsplikt trots svår eller dödlig sjukdom regeringens nästa förslag?

Med vänlig hälsning

Vivica Grantén
Relaterade artiklar: Svårare för utbrända att sjukskrivas Svt

Så länge får du vara sjukskriven DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,