söndag, maj 21, 2006

Sjukförsäkringens tak höjs till 33.000 kronor

"I onsdags beslutade riksdagen om en höjning av taket i sjuk- och föräldraförsäkringen. Det ger inte bara högre ersättning åt en del sjuka - höjningen äter också upp en del av det utrymme som fyllts upp av avtalade ersättningar och gör sjukfrånvaron billigare för arbetsgivarna", skriver Dagens Nyheter.

Märkligt att det alltid finns pengar till grupper som redan har det bra men aldrig till dem med de största behoven. Varför höjer man inte tandvårdssubventionerna, där ersättningen har varit densamma i över sju år? Eller pensionerna som urholkats efter manipulation med basbelopp och annat trixande. Det finns de som bara har 5 000 kronor att leva på efter skatt. Varför skapas inte utrymme för att arbetsskadade får den ersättning de har rätt till? Och vad hjälper det för övrigt att höja taket i sjukförsäkringen när vissa sjuka blir utförsäkrade, trots att de inte orkar arbeta. Om rättssäkerheten inte förbättras kommer många ändå inte ha råd att vara sjuka.

Är denna plötsliga höjning av taket bara ett sätt att köpa väljare? Det som förvånar och oroar mest är att den har klubbats igenom utan någon egentlig debatt och det är som vanligt svårt att överblicka konsekvenserna.

PS: Länken till referatet från Skattebetalarnas seminarium i föregående inlägg fungerar inte längre. Sidan har plötsligt försvunnit, efter att vårt inlägg om socialförsäkringen publicerats. Var det alltför pinsamt att Jan Bröns, sekreterare i Socialförsäkringsutredningen, tydligen är populär föreläsare hos Skattebetalarna?