torsdag, april 24, 2008

Vakna Svensson! Sjukförsäkringen snart ett minne blott

Redan i dag får svårt sjuka sin sjukpenning och sjukersättning indragna på godtyckliga grunder. Ännu värre lär det bli med den planerade sjukförsäkringslagen.

Många, framför allt de stora patientorganisationerna, tror fortfarande att det går att påverka våra politiker med medicinska argument och fakta. Men det hjälpte inte att mana den förra regeringen till besinning och det hjälper inte att vädja till denna regering. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson är helt kallsinnig till att sjuka människor råkar mycket illa ut till följd av den förda politiken. Regeringen har bestämt sig för att köra sitt race till varje pris, även om det innebär att man måste gå över lik. Att patienter redan tagit livet av sig i ren desperation, något som drabbar hela familjer, det struntar man fullständigt i.

Slutmålet verkar vara att helt slakta resterna av våra socialförsäkringar. Alla som inte får sjukersättning är heller inte berättigade till livränta, handikappersättning med mera. Det innebär stora besparingar för statskassan och även för försäkringsbolagen, på bekostnad av sjukas och handikappades liv och hälsa.

Följande insändare i Värmlands Folkblad sammanfattar mycket tydligt konsekvenserna av den nya sjukförsäkringslagen.

I rasande fart slängs nu sjuka människor ut ur den sjukförsäkring som de varit med att finansiera via skattemedel med hjälp av försakade löneökningar. På den allt tuffare arbetsmarknaden med ett allt för högt tempo finns ingen efterfrågan av dessa människor så länge det fortfarande finns unga och friska att tillgå.

I regeringens nya förslag som beräknas träda i kraft den 1 juli i år, föreslås bl a att den sjukskrivne efter sex månader skall tvingas söka nytt arbete på hela marknaden om inte arbetsgivaren lyckats med en omplacering. Detta är ett sjukt förslag och hotar arbetsrätten! Konsekvenserna kommer att bli förödande för både den enskilde och för kommunerna som är skyldiga att hjälpa människor med sin försörjning via socialbidrag.
Det enda som kan få den här regeringen att ändra kurs är kraftiga protester och ett massivt opinionstryck som leder till att de politiker som ständigt mobbar och diskriminerar sjuka tvingas avgå efter nästa val.

Du som är sjuk orkar kanske inte ens protestera, men du kan i alla fall skriva på denna Namninsamling innan det är för sent.

Information om namninsamlingen och påskuppropet på Resursbloggen

Namninsamling i pappersform för utskrift (pdf-fil)

Om den nya sjukförsäkringslagen

Mer information (även för utskrift)

Tidigare inlägg i ämnet: Ny namninsamling - nytt forum

Läs också: Kritikstorm mot nya villkor Sydsvenskan

Sveriges sjukförsäkring är i fara Allehanda.se

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,