söndag, september 16, 2007

Ingen laglig rätt till vård - när protesterar Svenska Kyrkan?

Tänkte kommentera Karin Långströms Vinges inlägg Sveriges Kristna Råd tar ton i flyktingfrågor. Fungerar inte med kommentarfunktionen av någon anledning, så det får bli ett inlägg här i stället.

"Den som vistas i Sverige utan legal status ska få sjukvård", är ett av kraven.

Låter medmänskligt, fast när ska Svenska Kyrkan engagera sig mera i människor som bor och betalar skatt här, men varken får nödvändig vård eller annan hjälp trots stora behov?

Jag känner trafikskadade som åker till USA och Tyskland för att bli opererade. De bekostar behandlingen ur egen ficka. Många skuldsätter sig.

Det finns faktiskt ingen laglig rätt till vård för någon i det här landet, vilket många inte verkar känna till. Läs Linda Garbéns artikel. Ett otal andra exempel finns.

I Sverige finns en lång tradition att tänka på fattiga länders problem. Det är ju fint, men när ska vi lösa våra egna? Det är så lätt att engagera sig för människor på andra sidan jordklotet, men när närmaste grannen far illa - vem bryr sig då? undrade nyligen min kompis.

Den nya regeringen fortsätter i samma stil som den gamla, att försämra för sjuka och andra som redan har det tillräckligt tufft. Man påstår till och med att de är för de sjukas bästa som det nu ska bli ännu eländigare. Inte har jag hört att Svenska Kyrkan protesterar. Ingen opinionsbildning, inte ett pip.

Många har inte ens råd att hämta ut sina mediciner på Apoteket. Är inte något nytt problem, allt tycks dock bara bli värre hela tiden. Jag läser nu att Svenska Kyrkan hjälper till när patienter varken får kredit på Apoteket eller hjälp av Socialen för att kunna hämta ut sina mediciner. Mycket behjärtansvärt. Vår Svenska Kyrka är generös, dit är alla välkomna, man behöver inte ens vara medlem eller tro på Gud. Men när tänker Kyrkan ta ton för de sjukas rätt? Eller tycker Svenska Kyrkan det är ok att agera socialbyrå så att Anders Borg får ihop sin budget till alla skattesänkningar för de redan välbeställda?

Relaterade artiklar: Sveriges Kristna Råd presenterar sin kravlista

Tiotusentals saknar pengar till läkemedel

Andra bloggar om: , , , , ,

3 Comments:

At 7:28 em, Blogger itsweden said...

Bra inlägg och de sjuka kommer verkligen i kläm nu för tiden på flera olika sätt.

 
At 9:58 fm, Blogger Hannelore said...

Till z999:

Dina kommentarer i Karins blogg var också bra.

 
At 10:10 fm, Anonymous Anonym said...

Tack för din uppmärksamhet om mitt öde.
Kan berätta att jag nyligen fick hjärnhinneinflammation, till råga på allt annat.Läkaren på akuten ordinerade antibiotika i dropp men på avd. avbröts behandlingen efter knappt 2 dygn när de fick tag på de gamla journalerna. De skickade hem mig med svår huvudvärk, styv i nacken och synrubbningar och skrev i journalen : "Det är viktigt att läsa patientens gamla journalhandling vid ev. nytt besök på akuten eller inläggning."
kram Linda Garbén,laglös patient.
www.lindagarben.blogspot.com
www.lindagarben.se

 

Skicka en kommentar

<< Home