lördag, juli 01, 2006

Fortfarande för krångligt och dyrt

Oavsett vem som vinner valet i höst ser det ut att bli billigare att gå till tandläkaren. På fredagen presenterade regeringens utredare ett förslag på ökat statligt stöd till tandläkarräkningarna, rapporterar Ekot.
Jag anser spontant att de föreslagna trappstegs-högkostnadsskydden är alldeles för krångliga. Mycket svårt att överblicka hur stor slutsumman blir. Om det inte finns någon nivå där man betalar 0 kronor så är det inget riktigt högkostnadsskydd. Man ska kalla saker vid dess rätta namn och inte vilseleda folk.

Hälften av 25 000 kronor är fortfarande för dyrt för många. Frågan är också vad som händer med de grupperna som i dag har förhöjt tandvårdsstöd? Blir det någon egentlig skillnad när det inte blir en maxgräns nu heller? Så länge det inte finns en prisreglering är risken stor att tandläkarna återigen passar på att kraftigt höja taxorna. Även folktandvården har numera ambitionen att gå med så hög vinst som möjlig, inte att ge medborgarna bra och billig tandvård. De privata klinikerna brukar anpassa sig efter folktandvårdens priser.

Jag undrar hur reformen ska synkroniseras med landstingens regler? I dag finns ingen samordning alls och försäkringskassans och landstingens olika regler är en djungel. Patienterna riskerar att drabbas av höga undersöknings- och utredningskostnader innan han eller hon vet om en behandling till exempel faller inom ramen för sjukvårdens högkostnadsskydd. Därför avstår många från att söka de få subventioner man kan få.

Vad händer när tandläkaren inte blir klar med omfattande behandlingar inom ett år? Hur blir det med alla krångliga förhandsprövningar som i dag tar flera månader?

Många frågetecken. En tandvårdsförsäkring ska vara enkel och tydlig. Det här riskerar att bli ännu en reform som kräver att tandläkarna måste gå på kurser för att lära sig hur den fungerar - och ett enormt pappersarbete med en snårig byråkrati.

Tummen ner.

Tidigare inlägg i ämnet: Gratis kan visa sig vara dyrt

Kategori: Tandvård

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 Comments:

At 4:15 em, Anonymous Anonym said...

Kan bara instämma och hålla med i det du skriver, det verkar ju hur krångligt som helst det nya förslaget.
Och hälften av 25 000 kronor... för mig låter det som en astronomiskt stor summa. Jag, och många andra i samma situation, dvs "nollade" förtidspensionärer, har i rena pengar efter skatt ca 7000 kronor per månad i ersättning. Tandläkarbesök blir då rena lyxen.

 
At 12:54 em, Blogger Hannelore said...

"Bara valfläsk", tyckte min tandläkare, när jag frågade honom om det nya förslaget.

 

Skicka en kommentar

<< Home