torsdag, juli 20, 2006

Brottslingar får rättshjälp - men inte sjuka

Svårt sjuka människor i det här landet har ingen självklar rätt till vård, rehabilitering, sjukpenning och juridisk expertis och jagas numera av myndigheterna. Men gentemot brottslingar är staten undfallande och slapp.

"Hagamannen" kan låta sig företrädas av stjärnadvokater och behöver inte oroa sig för kostnaderna. Han slipper också betala skadestånd ur egen ficka.
Sammanlagt ska Niklas Lindgren betala drygt 850 000 kronor till sina offer. Han har under våren sålt sina fordon och fastigheter. Åklagaren har inte gjort anspråk på någon egendom i samband med förundersökningen så nu står Niklas Lindgren utan beslagtagbara medel, skriver Göteborgs-Posten.
Nu blir det skattebetalarna och försäkringsbolagen som får stå för fiolerna. Jag blir upprörd på gränsen till ursinnig när jag läser detta.

Sjuka, trafik- och arbetsskadade som behöver skadestånd och ersättningar för att kunna överleva och inte har råd att anlita advokat för att hävda sina intressen får sällan någon rättshjälp värd namnet. Den allmänna rättshjälpen och rättsskyddet i de privata försäkringarna är så urholkade att de inte räcker för att bekosta dyra advokatarvoden. Det finns många exempel på trafikskadade som fått gå ifrån hus och hem efter att ha förlorat rättsprocesser mot försäkringsbolagen.

Vid överklagande i en förvaltningsdomstol finns nästan ingen möjlighet alls att få rättshjälp via försäkringar eller det allmänna. Staten suger dessutom ut sjuka människor genom att kräva moms på rättegångskostnader och vissa läkarintyg.

Facket ställer inte heller alltid upp med LO-TCOs rättshjälp i t ex arbetsskadeärenden. Men i medierna skryter man gärna med hur duktiga deras jurister är. Jag känner arbetsskadade som inte får hjälp av facket, trots synskador och andra svåra besvär som gör att de inte klarar av att föra sin egen talan. Vilket för övrigt inte ens är enkelt för en frisk person om man inte är utbildad jurist.

Varför reagerar inte vare sig riksdag, regering eller höga jurister mot dessa missförhållanden i vårt rättsväsende? Finns det inga ansvariga politiker längre med lite sunt förnuft, rättspatos och engagemang?

Svenska politiker moraliserar gärna över andra länders politik. Senast var det vår justitieminister Thomas Bodström som klagade på den tyska polisen. Varför inte börja sopa rent framför egen dörr?

Läs också: Godtycket regerar Smärtföreningen

Skattebetalarna kan få stå för skadeståndet Whiplashgruppens blogg

Anlita advokat – en kostsam belastning

S-politiker tecknade försäkring mot medier Whiplash-Nyheter

Kategori: Rättsskydd - rättshjälp

Andra bloggar om: , , , , , ,

1 Comments:

At 4:44 em, Anonymous Anonym said...

Det är bedrövligt en sån rättsröta som existerar i ett land som skryter vitt och brett över sin demokrati och sin välfärd. Förbaskad är det minsta man kan säga att man blir.

Och med vetskapen om att ingen försäkring (varken rättskydd i hemförsäkringen eller fackets försäkring) täcker en tvist med Försäkringskassan blir det rent absurt.

Stjärnadvokaterna dras ju dessutom som flugor mot alla medialt uppmärksammade brottmål, vilkaet bara för dem ännu högre i både status och inkomster.
Nej, Sverige är ingen demokrati.
Usch!

 

Skicka en kommentar

<< Home