måndag, april 03, 2006

Över huvudet på de sjuka

I dag medverkar arbetslivsminister Hans Karlsson vid en nationell konferens om hälso- och sjukvårdens roll i sjukskrivningsprocessen. Man kan fråga sig om det blir en till i raden av konferenser där friska talar över huvudet på de sjuka. Jag misstänker att sammankomsten är kliniskt steril från de långtidssjukas perspektiv på hur folkhälsan kan förbättras.

Varje dag kan man läsa om sjuka som är arga, upprörda och förtvivlade. Två artiklar i dagens Norrländska Socialdemokraten har rubrikerna "Människor behandlas som sopor" och Hon är skitsamhället personifierat. Här intervjuas Helen Wallström, en av tusentals som ramlat igenom skyddsnätet.
"Det är många människor i det här landet som detta valår 2006 inte känner igen beteckningen Välfärdssverige. De bor i landet men de är inte berörda av välfärden. De står utanför den. Slängda på sophögen att klara sig bäst de kan. Utlämnade åt sitt öde."

"Från en dag till en annan gör någon ett stort hål i skyddsnätet och låter dig falla ner. Obarmhärtigt. Landa på asfalten."
Dagens konferens arrangeras av Nationellt Försäkringsmedicinskt Forum. Hans Karlsson berättar om regeringens satsning på att halvera sjukfrånvaron till år 2008. I fokus står regeringens och Landstingets miljardavtal för en starkare samverkan mellan landsting, Försäkringskassan och arbetsgivare i syfte att minska sjukskrivningarna.

Nu undrar jag om denna samverkan också är en kniv i ryggen på många långtidssjuka. Blir det som i debattartikeln i en gotländsk tidning, där en läkare undrar om sjukskrivningen har blivit en handelsvara? Hon syftar på det faktum att läkare och vårdgivare får bonus för varje patient som blir friskskriven. Med andra ord handlar det om ännu ett sätt att ge avkall på läkaretiken, friskförklara folk på papperet och hyfsa till statistiken.

Läs också: Myndighetssverige sviker funktionshindrade

Andra bloggar om: , , , , ,