torsdag, mars 16, 2006

Fler vinklade rapporter om sjukskrivningar

Ännu en som-man-frågar-får-man-svar-undersökning? Nu blir nämligen Sveriges läkarkår mer eller mindre idiotförklarad även av Socialstyrelsen. Public Service hakar på med att Patienterna avgör sjukskrivning. Och så antyds att sjukskrivningar kan vara till nackdel. "Men egentligen vet vi inte så mycket" säger Socialstyrelsen. Vilket i klartext betyder att vi redan vet vad resultatet av nästa tillrättalagda undersökning blir...

Nu är jag rejält trött på hårdvinklade rapporter som desperat försöker hitta alla möjliga orsaker till sjukskrivningar utom den mest uppenbara: att människor faktiskt kan vara så sjuka att de inte kan jobba, till stor del beroende på att sjukvården inte fungerar.

Jag hinner knappt läsa färdigt nyheten förrän nästa riggade studie presenteras:
"I skriften "Sjuk eller ledsen" diskuteras det faktum att en övervägande del av de långtidssjuka lider av sjukdomar utan objektivt påvisbara orsaker. Sjukdomarna, till stor del olika former av psykisk ohälsa och värktillstånd, saknar ofta en vedertagen medicinsk förklaring och behandling. Lösningen blir i stället en lång och innehållslös sjukskrivning...Det finns ett stort behov av tydligare ramar och regler för alla som är inblandade i sjukskrivningsprocessen. En av de saker som behövs är en tydlig tidsgräns för hur länge man kan få sjukpenning, konstaterar utredaren Anna Hedborg."
I en tidigare utredning har Anna Hedborg bortförklarat lejonparten av alla sjukskrivningar med attitydproblem. När nu den studien indirekt sågas av Arbetslivsinstitutet gäller det att hitta en ny mer passande förklaring: "Du har inte kronisk värk utan är bara lite ledsen".

För övrigt är sjukskrivningen i praktiken redan tidsbegränsad till ett år. Sedan omvandlas den till sjukersättning och den sjukpenninggrundande inkomsten nollas. Och många får redan i dag mycket mindre i ersättning än enligt alliansens besparingsförslag. Så vad är nyheten? Och vad blir nästa steg?

Läs också: Läkares sjukintyg kritiseras

Andra bloggar om: , , ,

Kategori: Studier och statistik

2 Comments:

At 6:38 em, Anonymous Ingrid said...

En följd av dessa vinklade undersökningar är ju att de som har haft turen att få vara friska och kan arbeta tar dessa rapporter helt på allvar.
Har bara under senaste halvåret personligen råkat ut för kommentarer som syftar just till såna här rapporter. Och ju fler liknande gallimatias som presenteras desto mer "sant" blir det ju i de friskas ögon.
Fruktansvärt skrämmande utveckling, när man tänker på att det då drabbar hårdast de fattigaste, dvs dem som aldrig har råd med specialistbehandlingar och liknande och dessutom är helt beroende av samhällets solidaritet för sin överlevnad.

 
At 10:53 em, Blogger Hannelore said...

Gallimatias är ordet.

Många friska förstår nog inte hur skört livet är.

 

Skicka en kommentar

<< Home