tisdag, juni 30, 2009

Stopp för Lissabon

Ett märkligt men inte helt oväntat resonemang att Lissabon-fördraget inte står i konflikt med den tyska grundlagen. Men ett stopp - åtminstone tillfälligt - blir det nu i alla fall. Den tyska författningsdomstolen kräver en inhemsk lag som stärker det egna parlamentets medverkan, skriver DN.se

Ett glädjebesked för alla EU-kritiker. Kan förhoppningsvis ge motståndarna mot Lissabon-fördraget i övriga EU-länder luft under vingarna.

Pressmeddelande från Bundesverfassungsgericht

Andra bloggar om: , , , , , ,

måndag, juni 29, 2009

Alla viktiga människor


Här träffas alla viktiga människor på de oviktiga människornas bekostnad.
Mycket snittar blir det. Politikerveckan i Almedalen är ett mecka för minglare. Här berättar Peter Wolodarski, Margot Wallström och Lars Ohly varför.
Se DN-videon

Läs även Rune Lanestrands inlägg: Almedalsveckan - en motbjudande tillställning

Andra bloggar om: , , , , ,

måndag, juni 08, 2009

En seger för internet

Man får givetvis gratta Piratpartiet till valframgången. Jag hade faktiskt trott att de skulle få 2-3 platser i EU-parlamentet, men de verkar jätteglada för att över huvud taget fått in en fot i EU. Även Miljöpartiet är att gratulera till valframgången. Båda partierna hade jag kunnat tänka mig att rösta på, nu blev det Junilistan för min del, av olika skäl som jag inte tänker tråka ut läsarna med. Trist att Junilistan åkte ut, men Piraterna stal showen den här gången. Samtidigt har JL (och andra nya partier) blivit styvmorderligt behandlade i medierna, trots att JL fick vara med i valdebatten i TV.

Jag har talat med många som anser att JL inte uträttat så mycket i parlamentet hittills och det må så vara. JL får nog ta reda på varför många tidigare väljare är besvikna. Partiet slåss också mot storebrorssamhället och har på många punkter samma förslag som PP - samt åsikter i andra viktiga frågor som PP inte tagit ställning till.

Problemet med EU-valet är att parlamentsledamöternas och Sveriges inflytande överskattas. Vad kan 18 parlamentariker (tidigare 19) från 8 partier påverka i en församling med över 700 ledamöter? Jag förstår alla som helt struntar i valet. De EU-kritiska partierna missgynnas även av att deras anhängare bojkottar EU-valet.

Piraternas framgång är glädjande just för att de inte haft lika stora resurser som de etablerade partierna. Inga valstugor och inga pengar till annonser och valaffischer. Helt klart en seger för internet, som även hjälper mindre partier och uppstickare att föra ut sina budskap. Nu får vi hoppas att PP förmår stoppa alla internetfientliga och integritetskränkande lagar. Det klarar de förstås inte själva utan de får samarbeta med andra partier i EU som är på samma våglängd. Själv är jag alldeles för dåligt insatt i andra länders "piratpartier" för att kunna göra några bedömningar om chansen att lyckas.

Den bästa analysen av EU-valet har Rune Lanestrand skrivit, en av mina favo-bloggar:

EU-valet stoppar planerad diktatur i Europa

Mest glädjande i gårdagens valresultat är framgångarna för de EU-kritiska partierna på Irland och i Storbritannien. Det innebär troligen att Lissabonfördraget kan stoppas.

Valresultatet i Sverige gav Piratpartiet en plats i EU-parlamentet som visar att svenska folket inte vill ha avlyssning och kränkning av den personliga integriteten genom FRA-lagen. EU-motståndaren Carl Schlyter gav Miljöpartiet en stor framgång medan vänsterpartiet väljare är så kritiska till EU att de inte går och röstar. Junilistan som mörklagts och förtalats av Mediatan tappade sina mandat. Maud Olofsson straffades av sina gamla kärntrupper på landsbygden för hennes svek i kärnkraftfrågan.
Läs hela inlägget.

Fler länkar: Piratpartisterna tar plats i EU DN.se

Piratpartiet och miljöpartiet är valets stora vinnare Aftonbladet

Svenska pirater skapar internationella rubriker SvD

Hax uppmärksammar Piratpartiets dilemma.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

fredag, juni 05, 2009

Jag röstar mot Lissabonfördraget

Hur då? undrar du förstås. Jo, antingen markerar man sitt missnöje genom att inte rösta alls i EU-valet eller ännu bättre - på ett parti som säger nej till Lissabonfördraget. Att rösta på socialdemokraterna eller ett Allians-parti är helt uteslutet för mig. De har samtliga visat sitt förakt för demokrati och folkviljan genom att köra över oss väljare. De har till och med struntat i att en överföring av mer makt till EU är en grundlagsfråga som kräver två omröstningar i Riksdagen med val emellan. För att nu inte tala om FRA och de nya inhumana sjukreglerna...

Först tänkte jag inte rösta alls i EU-valet. Varför rösta om struntsaker när vi inte får rösta om fördraget? Det fördrag som kommer att förvandla EU och Sverige i grunden får vi alltså inte ha en åsikt om. Sedan räcker det inte med folkomröstningar. EU måste respektera resultatet också. Det gör man inte i dag. Irländarna har röstat "fel", därför blir det ett nytt referendum. Detta är inte demokrati. Jag förstår alla som inte röstar i EU-valet i protest. Varför legitimera ett manipulativt och odemokratiskt system?

Nåväl, nu har jag i alla fall röstat på Sören Wibe, Junilistan. Han och Junilistan ger ett trovärdigt intryck. Sören Wibe lämnade s för att han inte längre kunde kompromissa med sina ideal. Junilistan vill halvera EU-avgiften och bekämpa allt mygel och slöseri med skattemedel. De är emot alla integritetskränkande övervakningslagar. Juni-listan vill ha en folkomröstning om Lissabonfördraget. Jag har inte varit helt nöjd med vad partiet uträttat tidigare i EU-parlamentet, med det bevakar vad som händer där. Det gör inte medierna längre, anser jag. De har abdikerat från sin uppgift och deras ytliga rapportering gynnar mest de etablerade partierna.

Läste City i går och blev besviken. "Allt du behöver veta för att rösta i EU-valet", var rubriken över ett helt uppslag. Men bara de sju riksdagspartierna intervjuades. Jag har redan röstat och skaffat mig information via internet, så för mig spelade det ingen roll. Men alla som inte ens vet om de ska gå och rösta, de fick knappast någon vettig information i City.

Naturligtvis finns andra partier än Juni-listan som man kan rösta på om man är emot Lissabonfördraget, till exempel Piratpartiet. Jag blir även glad om piraterna tar plats i EU-parlamentet.

Läs vad Hax skriver om Lissabonfördraget och EU-valet:

Men Lissabonfördraget är lurigare än så. Det har en regel som säger att EU på egen hand kan ta sig ännu mer makt, på i princip vilket område som helst. Och detta utan att det behövs något nytt fördrag. Utan att medborgarna tillfrågas.

Med det nya fördraget blir EU ett självspelande piano. Finns det någon som tror att politiker och byråkrater som kan ta sig makt på nya områden – utan att behöva fråga folket om lov – inte kommer att göra det?


Andra bloggar som diskuterar EU-valet:

Nils Lundgrens blogg

Att rösta eller inte rösta - det är frågan Resursbloggen

Ska vi rösta eller bojkotta EU-Valet? Alliansupproret

Dåligt för Labour, bra för folket - får rösta om Lissabonfördraget Alliansupproret

Jag röstar inte Ann Helena Rudberg

EP-kandidater: Dra ner på sminket och agera Ronge Kommunikation

Fuskande funktionärer i EU-valet Toxiska epistlar

Börja spika ihop din kista! Förhandsbesked av FK. Ramona Franssons blogg

Akut arbetsbrist! Cecilia Malmström har blivit politiserad! Ramona Franssons blogg

En bedrövlig och ytlig EU-valrörelse späckad med partipolitiska floskler Rune Lanestrands blogg

Jonas Sjöstedt argumenterar starkt Esbatis kommentarer

Fler länkar: Vi som inte får vara med i TV Newsmill

Chatt med Sören Wibe DN.se

Svensson (V) kräver redovisning av EU-löner Svt.se

Vad vill Junilistan

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,