söndag, februari 25, 2007

Regeringen har gjort konkurs

Ja, det tycker i alla fall Kilen, som arbetar med råd, stöd och kunskapsspridning om läkemedel, biverkningar och beroende. Till Kilen har hittills alla direkt kunnat rapportera upplevda biverkningar, utan att gå omvägen via läkare och myndigheter.

Alliansregeringen har som bekant beslutat att institutet Kilen inte ska få pengar för en fortsatt verksamhet. Kilen skulle ”fasas ut” skrev man i budgetpropositionen. Utfasningen skulle gå till så att Kilen omedelbart fick 0 (noll) kronor.

– De va’ som fasen, sa en institutet närstående
göteborgare, som trodde att ”fasas ut” inte är detsamma som omedelbart bidragsstopp.

Efter en viss kamp har institutet nu erhållit 1 miljon kronor samt ett krav att verksamheten ska avvecklas under 2007. Pengarna räcker till en konkurs och institutets anställda har nu sagts upp från och med den 1 mars.

Det här är inte Kilens utan regeringens konkurs, såväl ekonomiskt som moraliskt. De många miljoner som årligen sparas genom att Kilen hjälper människor tillbaka till ett liv i arbete och social gemenskap intresserar regeringen lika lite som det lidande dessa människor och deras anhöriga får utstå.

Varför? Ja, det är en bra fråga och det märkliga är att regeringen inte har något svar på den. Vet regeringen överhuvudtaget vad den gör, varför och vilka konsekvenserna blir?
Regeringen har lovat att utveckla hälso- och sjukvårdssektorn. Varför avvecklar man då ett konsumentinstitut som hjälper många patienter till relativt låg kostnad?

Läs mer i Kilens tidning (pdf-fil)

Tidigare inlägg i ämnet: Indragna bidrag för Kilen

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

3 Comments:

At 11:28 em, Anonymous Anonym said...

Är det verkligen någon som någonsin trott att en borgerlig regering skulle veta vad den gjorde? Det visste den ju inte förra gången heller. Då vidtog den ett antal lika huvudlösa åtgärder (många fler än dem sossarna har vidtagit, även om förvisso även s-regeringen knappast agerade förnuftig titt som rätt), i full förvissning om att ingenting spelar någon roll i alla fall och förresten kan man väl alltid ändra på det om det inte blir bra (enl. Per Unckel, som nu är satt att se över vår grundlag!!!!!!!!)

Nu är det ju dessvärre så att slår man sönder kompetenssystem, som man kan göra på en dag, kan det ta årtionden, ja ett halvt århundrade, att bygga upp det igen, om man, mot förmodan, inser hur vanvettigt man bar sig åt.

Men är man ung, idealistisk och tror att verkligheten anpassar sig till de egna önskemåne (alternativt bara har vissa företags intressen för ögonen. har lyssnat bara på läkemedelsföretagens lobbyister: Välj det som passar) så kan man ju bete sig hur korkat som helst.

 
At 11:47 fm, Blogger Hannelore said...

Ja, det tar lång tid att bygga upp något och det går fort att riva ner. Och inte behöver man ha någon särskild kompetens för att lägga ner en verksamhet, men det kanske ger sken av att man är handlingskraftig.

Eftersom vår nya regering tycker det är så fel och fult med bidrag kan man undra varför regeringen inte ansöker om utträde ur EU eller föreslår en ny folkomröstning. Hela unionen är ju ett enda stort bidragssystem.

Kanske kan Kilen ansöka om EU-bidrag i stället?

 
At 12:52 fm, Anonymous Anonym said...

Men det är inte fel med bidrag till de rika så att de kan hålla sig med vita pigor!!!

 

Skicka en kommentar

<< Home