onsdag, december 17, 2008

Skandalen kring Marklund växer

Nu anklagas riksmedierna för att hålla Liza Marklund om ryggen. I sin nya bok "Mia - Sanningen om Gömda" riktar journalisten Monica Antonsson hård kritik mot bestsellern "Gömda"(se förra inlägget). Skandalen växer i och med att rikspress och TV tiger om Antonssons avslöjanden.

Tidningen Resumé och Nyheter24:

Igår kväll skulle TV4 ha sänt ett nyhetsinslag gjort av kanalens reporter Annika Widebeck. Hon hade varit och gjort ett reportage i Oxelösund, där Gömda utspelar sig. Men i sista stund blev inslaget stoppat av ansvarige utgivaren Jonas Gummesson.

- Jag sitter just nu och redigerar om inslaget och hoppas att det kan sändas inom ett par dagar. Själv tycker jag inte att det var kontroversiellt. Det var ett vanligt nyhetsinslag, där personer som varit inblandade eller känner till historien fick berätta sin version av vad som hände, säger Annika Widebeck.
Hon har inte mycket till övers för de andra riksmedierna som hon anser i stort sett har tidigt ihjäl historien.
För första gången i min karriär skäms jag för att vara journalist. Det känns rent ut sagt för djävligt att de här personerna som varit med i boken inte fått göra sin röst hörd.

...Förläggaren Stefan Lundström är också mycket förvånad över mediernas rapportering.

- Aftonbladet har varit på plats i Oxelösund och gjort ett antal intervjuer. Deras reportage skulle ha publicerats i fredags, men det gjorde det inte. Jag vet inte varför.

– Jag har också hört att DN stoppade sin bevakning, men det kanske inte är så konstigt eftersom chefredaktören Thorbjörn Larsson sitter i Piratförlagets styrelse. Det här är en stor kollegial mediehärva.

TV4 sände dock ett inslag i söndags om Monica Antonssons nya bok. Enligt Annika Widebeck krävdes en hård kamp för att få med det i rutan, vilket Andreas Haglind, ansvarig utgivare för Nyhetsmorgon förnekar.

Expressen, där Liza Marklund är krönikör, har uppmärksammat boksläppet genom att intervjua henne, men Monica Antonsson fick inte bemöta kritiken.

På internet har boken däremot uppmärksammats i otaliga bloggar och fora, debatten är intensiv.

Relaterade länkar: Därför mörkar Liza Marklund sanningen om "Mia" Monica Antonsson, Newsmill

”Jag har känt Liza Marklund i många år” Resumé

Lokaltidningen Mitt i

Det är dags att Göra en pudel, Liza theWitch - blogged on a true story

Uppdaterad 20081218

TV4-chef fick låna Liza Marklunds Spanien-hus Realtid.se

Glöm aldrig den kritiska blicken Kristianstadsbladet

KO-anmälan och namninsamling!

Storbråk på TV4 om Marklunds bok Dagens Media

Konflikten på TV4 trappas upp Resumé

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Comments:

At 8:16 fm, Blogger manon said...

det kostar inget att tiga ihjäl Monica Antonsson och hennes grävande journalistik eftersom hon inte ingår i det tongivande gänget journalister i svenska journalistvärldens eget klassamhälle. Och i denna kompisvärld ingår Liza Marklund.
För att inte tala om hennes förläggare i sin tur ägd av
Bonnierimperiet som i sin tur äger tidningar och tv.

 
At 11:35 fm, Blogger Hannelore said...

Sverige är ett litet land och överallt upptäcker man makt- och intressekorruption; inom medier, politik/myndigheter, näringsliv m m. Många med makt som sitter på flera stolar.

När Resurs (nätverk av läkare, jurister, patienter m m) i våras försökte informera om "utförsäkringslagen" (de nya sjukreglerna) var inte många intresserade. Aftonbladet svarade att de ville vänta ut effekten av den nya lagen. Svt utlovade ett reportage när Resurs uppvaktade Husmark-Pehrsson och skulle lämna in en namninsamling mot lagen, men plötsligt lämnades återbud med kort varsel. I stället kom TV4 och gjorde ett inslag. Men i övriga riksmedier härskade en spöklik tystnad.

Om Lissabon-fördraget har det också varit bedrövligt med informationen i gammelmedia. Vanligt att det informeras om viktiga lagar en dag innan eller samma dag beslut klubbas i Riksdagen. Vad är det för mening med det?

Alla som hävdar att vi inte har fria och oberoende medier i det här landet blir ofta anklagade för att vara konspiratoriska. Men verkligheten överträffar hela tiden konspirationsteorierna.

 

Skicka en kommentar

<< Home