fredag, november 21, 2008

Ja till EU-diktatur

Det blev som väntat, ett ja till Lissabon-fördraget. En liten strimma hopp fanns att vilandeförkaringen skulle få stöd i Riksdagen. Men rösterna räckte inte till för att stoppa eller skjuta upp fördraget.

Aftonbladet:

Röstsiffrorna efter maratondebatten i riksdagen blev 243 ja, 39 nej och 13 nedlagda röster. Dessutom var 54 icke närvarande.

Majoriteten för fördraget i riksdagen var massiv, med de fyra borgerliga regeringspartierna och socialdemokraterna (s) som uppbackare. Det räckte för de tre fjärdedelars majoritet som behövdes när riksdagen beslutade att makt överförs från riksdagen till EU.

I debatten var de svenska kollektivavtalens ställning efter utslaget i EU:s domstol i målet om skolbygget i Vaxholm ett huvudämne.

– Varför kan inte Sverige begära ett juridiskt bindande undantag för modellen med kollektivavtal?, undrade vänsterpartisten (v) Hans Linde och hänvisade till att andra länder fått undantag.

Grundlagsstridigt
Omröstningen i Riksdagen är en skandal på flera sätt. Man har helt struntat i att Lissabon-fördraget är i kollionskurs med vår svenska grundlag, inte ens lagrådet ansåg att grundlagen behöver ändras. Ett mycket märkligt beslut. Lagrådets kryptiska yttrande att de befogenheter som i och med Lissabonfördraget nu överlåts till EU "är så omfattande och betydelsefulla att riksdagens ställning reellt sett urholkas i väsentlig grad" låter motsägelsefull och gör inte saken mer lättbegriplig.

Det verkar som lagrådets ledamöter var tveksamma till fördraget, men ändå pressades till att ge grönt ljus tidigare i år. Bloggaren Henrik Alexandersson kommenterar med att vår svenska grundlag nu inte ens är värd pappret den är skriven på.

Mediernas tystnad

Allt detta borde gammelmedia ha analyserat för länge sedan. Nästan den samlade journalistkåren inklusive public service har helt abdikerat från sitt uppdrag att bevaka de viktiga EU-frågorna. Många svenskar visste nog inte ens om att det röstades om Lissabon-fördraget i går i Sveriges Riksdag. I över ett år har svenska medier följt det amerikanska presidentvalet med dagliga rapporteringar ned till minsta detaljnivå. Men när grundera för hela vår svenska demokrati förändras väljer man att tiga. Var det ett medvetet val eller bara nonchalans och dåligt omdöme?

Sossesveket
Ett stort svek står också socialdemokraterna och facktopparna för. Både Mona Sahlin och Wanja Lundby Wedin har anklagat alliansregeringen för att strunta i att hävda de svenska kollektivavtalen i förhandlingarna med EU. Trots detta har man inte själv lyft ett finger för att kunna påverka Lissabon-fördraget i den önskade riktningen. I stället röstade s förbehållslöst ja till fördraget. Varör hade sosse-etablisssemanget så förtvivlat bråttom? Man ville inte ens vänta några veckor på Stråth-utredningen som kan ge vägledning hur riksdagen borde förhålla sig till frågan.

Statskupp
Allt det här liknar en statskupp. Riksdagen visste att man inte hade svenska folkets mandat att rösta för ett fördrag och man följer inte ens EU:s egna spelregler. Irlands nej i frågan borde ju stoppat upp hela ratificeringsprocessen. Men makteliten i EU och Sverige väljer att köra över folkviljan och fortsätter att manipulera och trixa för att pracka på oss något som vi inte har bett om. Maktens arrogans kan inte demonstreras tydligare än så här.

Nu kommer en stor del av makten att flyttas till Bryssel och frågan är om det alls är meningsfullt att rösta i riksdags- och EU-valen? Varför ska vi vara med och legitimera maktens positioner när den ändå struntar i vad vi tycker i de viktiga frågorna?

Jag föreslår att hela riksdagen bantas radikalt, kanske kan den outsourcas till något låglöneland. Våra riksdagsmän är alldeles för dyra i drift med tanke på att de flesta ändå bara fungerar som knapptryckande robotor åt partiledningen.

Uranbrytning
Bland alla kommentarer på nätet till omröstningen om Lissabonfördraget finns några som skrämmer mig mest just nu.

Det hävdas att det nu är fritt fram för uranbrytning och dumpning av kärnavfall i Sverige. Med Lissabonfördraget försvinner kommunernas vetorätt. Någon som vet mer?

Ja, det var kul så länge det varade, men nu är det alltså slut. Slut med vår demokrati. Välkommen till EU-diktaturen!

Heja Irland!
Vårt sista hopp står nu till Irland, att de åter säger nej om de tvingas rösta en gång till. I Tyskland, Tjeckien och Storbritannien återstår också godkännanden av författningsdomstolarna, i Polen en namnteckning av presidenten. Men alla som försökt hänga med i EU-svängarna och sett hur politiker och byråkrater hittills har myglat och mörkat kring EUs grundlag är nog inte så optimistiska längre.

Kan inte låta bli att återge en några år gammal intervju ur The Brussels Journal:

Vladimir Bukovksy, the 63-year old former Soviet dissident, fears that the European Union is on its way to becoming another Soviet Union. In a speech he delivered in Brussels last week Mr Bukovsky called the EU a “monster” that must be destroyed, the sooner the better, before it develops into a fullfledged totalitarian state...

Calling it "blackmail," Bukovksy pointed out that citizens in countries like Ireland, Denmark and Switzerland were being forced to join the EU via means of endless referendums despite the fact that they consistently vote against it.

"It is a trick for idiots," he says. "The people have to vote in referendums until the people vote the way that is wanted. Then they have to stop voting. Why stop? Let us continue voting. The European Union is what Americans would call a shotgun marriage...

It is no accident that the European Parliament, for example, reminds me of the Supreme Soviet. It looks like the Supreme Soviet because it was designed like it. Similary, when you look at the European Commission it looks like the Politburo. I mean it does so exactly, except for the fact that the Commission now has 25 members and the Politburo usually had 13 or 15 members. Apart from that they are exactly the same, unaccountable to anyone, not directly elected by anyone at all. When you look into all this bizarre activity of the European Union with its 80,000 pages of regulations it looks like Gosplan. We used to have an organisation which was planning everything in the economy, to the last nut and bolt, five years in advance. Exactly the same thing is happening in the EU. When you look at the type of EU corruption, it is exactly the Soviet type of corruption, going from top to bottom rather than going from bottom to top."

Passar också bra att fylla i med ett citat av Margaret Thatcher. Hon har aldrig varit min idol, men det här är i alla fall kloka ord:

Det är verkligen ironiskt att precis när länder som Sovjetunionen, som försökte att styra allting från centrum, lär läxan att receptet för framgång är att sprida ut makten och besluten, finns det de inom Unionen som vill gå Sovjetunionens väg.

Relaterade länkar:

Högförrädarna vann slaget om Lissabonfördraget Rune Lanestrands blogg

Anschluß! Henrik Alexandersson

Demokratiföraktet går vidare Christian Engström (pp)

Grundlagen och Lissabon Dexion

Sverige sa ja till Lissabonfördraget utan att lyssna på folket Anna Wester

Ett stort hån mot arbetaren-Ja till hela Lissabonfördraget Alliansuppropet

Efter Lissabonfördraget - snart är det val! Jasenka Mauzer Åkerlund

Nonchalerad. Om att skrika i mörkret UtsiktFrånEttTak - byggjobbarblogg

Det lyssnande partiet slog dövörat till En riddares tankar

Vilken katastrof! Jinges web och fotoblogg

Oroande hantering av Lissabonfördraget Junilistan

Det fattades 9 - what’s next? EU-kritik.se

"Sverige upplöses som självständig nation"

Nu minskas Sveriges möjligheter att påverka EU Miljöpartiet de gröna

Riksdagen sade ja till EU:s fördrag DN

Riksdagen röstade för efter hård debatt SvD

Riksdagen sade ja till EU:s fördrag Sydvenskan

Stort bakslag för demokratin Etc

Ja till Lissabonfördraget Rapport

Så har ledamöterna röstat Riksdagen

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
, , , , , , , , ,

14 Comments:

At 4:42 em, Anonymous Anonym said...

Tragiskt för Sverige, och JA-sägarna undviker som vanligt att svara på centrala frågor, och flummar bara ut i diskussioner om fred.

 
At 9:40 em, Blogger Hannelore said...

Man har lust att flytta till något land som inte är med i EU.

Jag såg inte hela debatten, men några följde jag på Riksdagens webb-tv. Alf Svensson flummade som vanligt om fred.

En miljöpartist som jag inte minns namnet på samt Josefin Brink (v) var väldigt pålästa och tydliga.

 
At 10:22 em, Anonymous Anonym said...

Svar: Sören Wibe är en av dom få politiker som man kan ha förtroende för idag.

Varför inte en trippel..junilistan,sjukvårdspartiet och vänstern då skulle det gå att sopa bort alla falska förrädare,tills vi återställt demokratin.

Ps! fast det är ju lite märkligt att inte Ohly var med under röstningen.

 
At 10:31 em, Blogger Hannelore said...

Ohly var på en resa i norra Irak, läste jag någonstans. Han borde åtminstone sett till att bli utkvittad mot någon ja-sägare.

Vi borde fråga.

Men du vet väl hur det gick förra gången vi frågade vem som var utkvittad och vem som var frånvarande av andra skäl? Var i samband med "utförsäkringslagen". Det var helt omöjligt att få se partiernas kvittningslistor, i alla fall sossarnas. Och riksdagsinformationen svarade att partiernas arbete inte omfattas av offentlighetsprincipen.

 
At 10:33 em, Blogger Hannelore said...

Havsglimten:
Ja, det blir en spännande mix med sjukvårdspartiet, junilistan och vänstern. Miljöpartiet kan väl också vara med. De tröttnar nog snart på sossarnas falskspel.

 
At 11:08 fm, Blogger Hannelore said...

Om alla som lade ner sina röster hade röstat för vilandeförklaringen hade den gått igenom, skriver Max Andersson (mp).

Sosseledningen har säkert utövat påtryckningar på alla som egentligen ville rösta nej. Eller vad tror ni?

Man blir så trött på allt fulspel bakom kulliserna.

 
At 1:01 em, Anonymous Anonym said...

Bloggsvar: För jäkligt.. men sossarnas Eu-dirigenten var ju i farten så det var väl väntat bland S-politiker som inte kan tänka själva. :(

http://www.alliansupproret.se/?p=2478

 
At 2:04 em, Anonymous Anonym said...

Det är i alla fall bra att du och andra skriver om detta. Det är genom bloggarna man får de riktiga nyheterna. "Gammelmedia" känns bara värt att följa för att ha koll på vad "folket" ser inte för själv bli informerad om saker och ting.

// ioo

 
At 10:53 em, Blogger Hannelore said...

Havsglimten:

Även Bo Widegren misstänker starkt att alla s-ledamöter som var frånvarande eller avstod från att rösta utsattes för påtryckningar.

Läs här.

Kvittningsmannens svar var inte särskilt upplysande.

Anonym:

Tack!

 
At 11:45 fm, Blogger Hannelore said...

Man undrar var gränsen går mellan "lojalitet" till partiet och ren utpressning? Även alliansens ledamöter har utsatts för påtryckningar.

Fler borgerliga ville gå emot egna partilinjen, skriver DN.

Bo Widegren ställer frågan om bestämmelserna i brottsbalken, otillbörligt verkande vid omröstning enligt 17 kap 8 §, aktualiseras i det här fallet.

(Oj, vad slarvig jag är med att stava. Det ska stå kulisserna.)

 
At 6:56 em, Anonymous Anonym said...

Hannelore, Han berättade ofta hur less han var på sossarnas inriktning på politiken och att han skulle hoppa av om det blev ett ja till lissabon men vi är säkra på att han dyker upp på något sätt i framtiden.Tråkigt att inte sossarna tog vara på/lyssnade på en så duktig kille.

Läs mer här

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=28042

 
At 7:06 em, Anonymous Anonym said...

Lite slarv blev det.. vi menar Stefan Lejonbalk förstås.

 
At 8:44 em, Blogger Hannelore said...

Tack Havsglimten för länken.

Jag gillade Stefans blogg och har lagt in en länk här i bloggrullen, då precis stängde han ner den. Visste att han skulle lämna s, det skrev han om, men jag fattar inte varför han tog bort hela bloggen, var också en Blogger-blogg och ingen parti-blogg.

Hoppas att han startar upp en ny. Han skriver bra och har bra idéer, en frisk fläkt.

Det verkar som om de stora etablerade partierna inte vill ha medlemmar med en massa idéer, är mest till besvär. De har snart inga gräsrötter som medlemmar längre, bara folk som vill använda partierna som avstamp för den egna karriären.

 
At 9:03 em, Anonymous Anonym said...

Det har Stefan gjort en gång tidigare(lämnat) och då återkom han med en ny blogg,så vi får hoppas, har alltid gillat honom han är speciell.

Dagens högersossar har vi inget för,dom bästa lämnar och vad blir då kvar....

 

Skicka en kommentar

<< Home