torsdag, december 11, 2008

Är Liza Marklunds historia om Mia en bluff?

Vad ska man tro? Journalisten Monica Antonsson har gjort en del sensationella avslöjanden om Liza Marklunds succéromaner Gömda och Asyl. Boken "Mia- sanningen om Gömda" har visserligen inte kommit ut ännu - publiceras den 15 december - men redan orsakat stort rabalder i bloggsfären, medierna och på diverse nätcommunities. I boken hävdar Monica Antonsson att historien om hur huvudpersonen "Mia" förföljts av en före detta pojkvän är en bluff. Flera nät- och lokaltidningar har skrivit om boken. Även Medierna i P1 har gjort ett inslag om anklagelserna mot Liza Marklund:

"Gömda” har marknadsförts som en sann historia om en kvinna. Mia Eriksson, på flykt undan sin våldsamma före detta sambo. Till slut tvingas hon lämna Sverige med sin nya familj. Monica Antonsson berättar en helt annan historia och hävdar att ”Gömda” i själva verket bygger på en rad grava felaktigheter.

I morgon kommer Liza Marklund att uttala sig i Expressen, förmodligen hakar även TV och övrig mainstream-media på. I Aftonbladets och Expressens nätupplagor finns nu intervjuer med Monica Antonsson. Det som satt ordentligt fart på media är en JK-anmälan mot henne. Mer finns att läsa på Antonssons blogg.

Själv har jag inte ens läst "Gömda" och "Asyl" och vågar inte ha för många åsikter i frågan. Några funderingar trots allt: I en intervju i Aftonbladet förra året uttalar sig "Mia" om hennes ex, den som hon påstår har hotat och förföljt henne under många år. I artikeln säger hon att han "fortfarande" är kriminell. Jag undrar hur hon kan vara så säker på det? Hon bor i USA och han i Sverige. Hon har inte längre någon kontakt med honom. Visserligen nämns inte hans namn i AB-artikeln, men är inte detta förtal? Enligt Monica Antonsson finns absolut inget som styrker att han nu skulle hålla på med något olagligt.

Jag får intrycket att "Mia" inte alltid är så noga med sanningen. Har hon kanske lurat Liza Marklund? Eller finns det någon annan förklaring?

Artikel i Realtid.se:

Hon avslöjar Liza Marklund

- Det var två saker som jag tyckte var avgörande och tunga. Den ena var att den här Anders från Norrland inte var från Norrland utan han var en liten suspekt chilenare. Det är ju ett bra dramaturgiskt drag att kalla honom för svenska Anders från Norrland. Han var tryggheten som kom in i hennes liv.

– Det andra var att Luis, alltså chilenaren, hade försökt att mörda ”mannen med de svarta ögonen”, alltså Osama som Mia har flytt från. Jag tog fram protokoll på alla domar och det visade sig vara sant. Luis anklagades för mordförsök och dömdes till ett års fängelse för grov misshandel. Det finns emellertid inte med i boken överhuvudtaget.

– Då började Marklunds bok kännas lite suspekt och konstigt, säger Monica Antonsson.

Relaterade länkar: JK-anmälda författaren slår tillbaka mot "Mia" Realtid.se

Toppadvokat krävde att få förhandsgranska Realtid.se

Bestsellern går i tusen bitar HD.se

Historien om Mia knakade i fogarna redan från början Södermanlands Nyheter

JK-anmälan efter storbråk om Liza Marklunds bok Aftonbladet

Bok om "Gömda" skapar storbråk GT

Storbråk om Liza Marklund-roman SvD

Jag ser fram mot JK-utredningen! Monica Antonssons blogg

Mias anmälan Monica Antonssons blogg

Monica Antonsson anmäld till JK PIR

Liza Marklunds sanna klassiker - osanna! (del 1) Sourze

Liza Marklunds sanna klassiker - osanna! (del 2) Sourze

Liza Marklunds förlorade heder? Piteå-Tidningen

Succén som kan vara bluff Sydsvenskan

Mia sanningen om Gömda Newsmill

Om tystnadsplikt Journalistförbundet

Uppdaterad 081212 - 14:

Marklund om härvan: "Jag har aldrig ljugit" Expressen

Liza Marklund PO-anmäler tidningar som rapporterat om kritisk bok Svensk Bokhandel

Liza Marklund anklagas för lögn DN

Liza Marklund, "Jag har aldrig ljugit" Ramona Fransson i Newsmill

Liza Marklund får hård kritik i ny bok Göteborgs-Posten

Liza Marklund anklagas för lögn NSD

Sant eller falskt, Liza? DDWebb

Storm på internet om vem som har rätt Dalarnas Tidningar Kultur

Gömda-skandalen: Antonsson svarar Marklund del 1 Sourze

Gömda-skandalen: Antonsson svarar Marklund del 2 Sourze

Uppföljning i Medierna - P1 ca 17 minuter in i programmet. Här får vi bl a veta att Osama Awad tänker stämma Liza Marklund och Mia Eriksson för förtal.

Om Monica Antonssons bok i Nyhetsmorgon TV4 söndagen den 14 december.

Söndagschatten i Nyhetsmorgon

Svenska Maria flykting - i USA Aftonbladet (Artikel från 2004)

Intervju med Mia om hennes nya bok Nyhetsmorgon (från augusti i år)

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 Comments:

At 12:12 fm, Blogger Katharina said...

Jag tycker att det är snudd på komiskt att Monica bevisar att exmaken int eär kriminell genom att hänvisa till att han inte finns i något belastningsregister. Är det inte otroligt naivt att tro att alla kriminella åker fast och döms? Vad är det för bevis egentligen? Dessutom så framgår det av "Gömda" att familjen jagades av vänner till exmaken, dessa har Monica överhuvudtaget inte pratat med, men ändå är hon säker på att det inte finns något hot?

 
At 12:33 fm, Blogger Dawit said...

Hej, när ordet roman står uppe i högra hörnet på boken så betyder det att storyn är helt eller delvis påhittad. Fråga vilken författare som helst eller slå upp ordet roman i ordboken.

 
At 12:35 fm, Blogger Hannelore said...

Katharina!

Det är väl ingen som påstår att alla kriminella åker fast och döms, men hävdar man i en tidning att någon är kriminell så är det förtal om man inte har bevis.

Nu vet jag inte om det i detta fall är förtal i juridisk mening eftersom exmakens eller den före detta pojkvännens namn inte nämns, men inte är det schysst i alla fall.

 
At 12:45 fm, Blogger Hannelore said...

Deevo:

Undertiteln till Gömda är "En sann historia". Se Bokia.se.

Katharina:

Övriga frågor får du diskutera med Monica. Jag har varken läst Gömda eller Monicas bok.

 
At 4:51 fm, Anonymous Anonym said...

For what it's worth så känner jag en från oxelösund som befann sig i periferin när det begav sig och enligt henne är Sara (Mia) en mytoman. Osama (Saras ex) är en stor skitstövel, men inte någonstans i närheten av vad Sara påstår. Jag förstår helt ärligt inte vad Marklund har sysslat med.

 
At 9:42 fm, Blogger Hannelore said...

Anonym:

Men Sara är väl Mias och Osamas dotter? Lite rörigt med samma namn på olika personer. Både "Mia" och hennes dotter använder inte sina riktiga namn nu, enligt Monica Antonsson.

 
At 10:22 fm, Anonymous Anonym said...

Hur som helst

Vi kommer väl alla att köpa boken för att själva bilda oss en uppfattning?

Och Marklund kommer att fortsätta att förvalta sina inkomster..

 
At 2:24 em, Anonymous Anonym said...

Jo det är rätt - Sara är dottern.

Det var lite sent när jag skrev och hela historien är en salig röra med folk och händelser och fantasier hit och dit.

 
At 5:26 em, Blogger Hannelore said...

Ja, det är en himla röra. Blir kanske lättare att följa när man får tillfälle att läsa boken.

Expressen har för övrigt tagit bort alla kommentarer till artikeln i går.

 
At 2:50 em, Blogger Hannelore said...

Jag har raderat en kommentar som kan uppfattas som förtal mot en viss person. Visserligen fanns en länk där till intressanta fakta, men jag kan inte redigera enstaka kommentarer, bara ta bort de helt.

 
At 5:15 em, Anonymous Anonym said...

100% bluff! Tyvärr är Mia en mytoman som "lurat" Liza Marklund att skriva ner, ge ut och marknadsföra boken som en "sann" historia.
Bäst vore att skänka intäkterna ca 25 miljoner till kvinnojourerna. Det är det belopp Liza och "Mia" delat på själva...

 
At 9:00 em, Anonymous Anonym said...

Monica Antonsson bok "Sanningen om Gömda" bevisar att innehållet i Lizas och Mias böcker är 100% mytoman-bluff (är det nåt litet enda som stämmer överhuvudtaget?!!) - även om Liza hävdat i mängder av intervjuer, artiklar och reklamtexter att bokens berättelse är helt sann är det i själva verket en romanhistoria. Och Mia själv har ställt upp i intervjuer i TV och press och bekräftat sanningshalten, anklagat människor som psykopater, anklagat Sverige att inte kunna ta hand om misshandlade kvinnor osv, osv...Skänk royalty-intäkterna för bluffen till Kvinnojourerna i Sverige. Beloppet lär vara 25-30 miljoner som Mia och Liza själva delat på.

 

Skicka en kommentar

<< Home