lördag, december 20, 2008

En sann historia blir en "dokumentär roman"

I går publicerade äntligen Aftonbladet artikeln om Monica Antonssons bok "Mia - Sanningen om Gömda". Chefredaktören Jan Helin ursäktade sig nästan för publiceringen. I alla fall lär det uppfattas så när han samtidigt skrev en lång förklaring till varför Aftonbladet till slut berättade historien kring Antonssons bok. Mediernas reaktioner på Antonssons story är lika avslöjande och kontroversiell som själva boken. Många bloggare har reagerat med både förvåning och ilska.

Piratförlaget har nu gjort en halvpudel (dvärgpudel enligt en bloggkommentar) genom att Jan Guillou medger att titeln "Gömda - en sann historia" inte var så lyckad.

Expressen:

- Säger man "En sann historia" utan vidare kan många uppfatta den så. "Baserad på en sann historia", som man säger i Hollywood, hade varit lämpligare.

"Gömda" gavs ut 1999 av Piratförlaget. Förlaget ägs av Jan Guillou, Liza Marklund och förlagschefen Ann-Marie Skarp, som är sambo med Guillou. Jan Guillou säger att han uppfattat "Gömda" som en roman, och då har författaren en "större frihet i berättandet", menar han...Ann-Marie Skarp har samma inställning.
Liza Marklund har tidigare sagt till Expressen att "Gömda" är en dokumentär roman. Jag måste medge att jag har lite svårt att förstå vad som menas med dokumentär roman. Har LM myntat ett nytt begrepp?

Hela konflikten kring Antonssons avslöjanden har nu trappats upp ytterligare genom att JK beslutat inleda en förundersökning mot författaren Monica Antonsson om misstänkt brott mot källskyddet. Har läst JK-beslutet några gånger, men begriper inte vilka hemligheter som egentligen läckt ut. Monica säger att hon inte heller fattar på vilket sätt hon brutit mot tystnadsplikten. Innan publiceringen granskades hennes bok av förlagets advokat och några känsliga uppgifter plockades bort.

Även TV4 har nu sänt ett nyhets-inslag om "Gömda". Vet ännu inte om det är det ursprungliga som skulle sänts i måndags eller ett nytt på grund av JK-beslutet. Ska leta efter video-klippet på webben.

Relaterat: JK utreder uppgifter kring "Mia" DN

Turbulensen kring "Gömda" fortsätter SvD

Åklagare utreder bok om "Gömda" Nyhetskanalen.se

Det är jag som är det verkliga offret i historien om "Gömda" Osama talar ut i Newsmill

JK granskar Monica Antonsson Dagens Media

Helin: Marklunds vänner inte orsak till medietystnad Journalisten

Marklundbråk har blossat upp på TV4 Sydsvenskan

Medierna - P1 20 december: "Rapporteringen om anklagelserna har visat sig vara komplicerad. Det har till exempel blivit bråk på TV4 efter att ett inslag stoppats, och på förlaget som ger ut boken så anklagar man nu de stora medierna att hålla Liza Marklund om ryggen."

Eftersnack i Svt Östnytt Efter ca 11 minuter

Plötsligt kallas den "sanna" Gömda roman! Monica Antonsson

Monica Antonssons blogg

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Comments:

At 1:01 em, Anonymous Anonym said...

Hej !

Dokumentärroman är ett begrepp som är vedertaget i den litterära forskningen och utbildningen.
Om en lekman inte känner till begreppet och anklagar Liza för fusk eller fult spel är det samma sak som att säga till en bilmekaniker. Jag vet inte vad en "bromskloss" är, har du bytt ut den så vill jag inte betala förrän du övertygat mig om att bromsklossar verkligen finns.

Hela debatten är fel från början och lisas misstag var att ignorera den från början så att drevet gick igång.

 
At 5:40 em, Blogger Hannelore said...

Hej anonym!

Benämningen dokumentär roman är en efterhandskonstruktion. Originalupplagan av ”Gömda” inleds med orden: ”Detta är en sann historia. Den finns bekräftad i hundratals dokument hos svenska och utländska myndigheter...”

Gömda har heller aldrig marknadsförts som en roman, utan som en sann historia och en del i ett politiskt projekt, där LM och huvudpersonen Mia har suttit i debattprogram, skrivit debattartiklar, blivit intervjuade m m.

Mitt bibliotek har kategoriserat "Gömda" som fackbok.

Bloggaren Kurt Lundgren tycker att det på omslaget borde ha stått: ”Boken bygger på en sann historia så som den berättats av en mytoman.”

 
At 11:57 fm, Blogger Paperback Lover said...

Efterhandskonstruktion om man menar att det inte stod i den ursprungliga boken som Monica Antonsson tröskat igenom. Men den version som den stora massan har läst har "dokumentär roman" som genre-bestämning. "Dokumentär" är bestämningen på romanen, alltså en roman av dokumentär karaktär. Jämför med ex "historisk roman". Det är ingen som kräver att den ska vara historiskt korrekt.

 

Skicka en kommentar

<< Home