tisdag, november 20, 2007

Slarvig fuskutredning

Det går inte en dag utan att sjuka och arbetslösa pekas ut som ett hot mot nationalekonomin. Medierna återger oftast myndigheters rapporter helt okritiskt, som om det vore vetenskap, trots att det mest handlar om att misstänkligöra sjuka och arbetslösa, peka ut alla som presumtiva brottslingar. Sjuka orkar inte längre bemöta all denna propaganda och offentligt sanktionerade smutskastning.

Äntligen någon som närmare granskar den senaste av alla attacker mot "bidragstagarna", den statliga utredningen om "fusket inom socialförsäkringen". Efter att man läst artikeln i Aftonbladet undrar man vem som egentligen fuskar mest, bidragsfuskarna eller fuskutredarna och de som formulerat pressinformationen? Är inte manipulation och slarv med statistik också fusk?
”Fusk och missbruk kostar 18-20 miljarder kronor i bidragssystemen.”

Så sammanfattade tidningarnas nyhetssidor FUT-delegationens beräkning av svinnet i 46 försäkrings- och bidragssystem.

...Den som läste noggrannare fick veta att siffrorna i själva verket är osäkra, att det mest handlade om bedömningar. Men vem minns det om några veckor? Dessa 10 fuskmiljarder och 20 svinnmiljarder kommer nu att leva sitt eget liv och användas för att driva fram hårdare kontroller.

...Moderaternas skinnömsning till de ”nya moderaterna” har bland annat byggt på att man hetsat medelklass och skötsam arbetarklass mot en vagt definierad underklass som man hävdar ”befinner sig i utanförskap”, det vill säga sjukskrivna, arbetslösa, förtidspensionärer, socialbidragstagare – alla som ”inte jobbar”.

Denna grupp finns naturligtvis inte som grupp i verkligheten. I själva verket är de flesta av oss arbetslösa eller sjuka en del av våra liv, medan vi arbetar en annan del. Men genom att ställa arbetande mot icke-arbetande har moderaterna konstruerat en fiendebild som inte bara kan användas för mobilisering, utan också för att undergräva de trygghetssystem man säger sig värna.
Relaterat: "Inget omfattande fusk" NSD Ledare

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

1 Comments:

At 3:13 em, Anonymous Anonym said...

Som med allt annat; det är genom sig själv man känner andra. Fuskar man själv tar man för givet att "alla andra" också fuskar, utnyttjar man olika samhällssystem till det yttersta själv utgår man givetvis från att "alla andra" också gör likadant. Och känner man sig "utanför" gäller det att se till att man snabbt som sjutton hittar en anledning att påstå att någon annan är just "utanför". Lättast blir det ju att "sparka" på någon som redan ligger, typ sjuka och arbetslösa. Dom har ju inte så mycket att sätta emot... (Och så behöver ju inte den som sparkar lyfta foten så högt - ingen större risk för överansträngning)

 

Skicka en kommentar

<< Home