onsdag, mars 14, 2007

Bidragsfusk?

Nu visar det sig att Göran Perssons memoarer inte alls har med forskning att göra. Bokbidraget från Riksbankens Jubileumsfond är därför ett regelbrott, skriver i dag Stig Hadenius, professor i journalistik, på DN Debatt. Han tycker till och med att stödet till bokprojektet är en förolämpning mot forskningen.
Jubileumsfonden är inte till för att pytsa ut större eller mindre summor till aldrig så behjärtansvärda ändamål som ligger utanför forskningssektorn. Varken Persson eller hans gamle medarbetare i statsrådsberedningen Mats Andersson kan åberopa några forskningsinsatser.
Måste kännas bittert för alla seriösa forskare som sökt betydligt mindre belopp än Göran Persson, men fått avslag.

Stig Hadenius avslöjar också att Göran Persson har ett mycket förmånligt avtal med Albert Bonniers förlag. Där ingår även assistenthjälp. Eftersom fonden ska prioritera insatser som inte tillgodoses på annat sätt är bokbidraget ett avsteg från stadgarna i dubbel bemärkelse.

Fonder som delar ut pengar till behövande sjuka och gamla måste vara noga med att inte ge en krona till fel person, för att inte stiftelsen och mottagaren ska riskera att betala skatt. Hur blir det nu med Riksbankens Jubileumsfond? Vem granskar fondens verksamhet? Länsstyrelsen, skatteverket eller någon annan instans?

Det är inte säkert att Göran Persson har gjort något formellt fel, men det har tydligen fonden gjort. Vem orkar bry sig? Är ju viktigare att jaga alla som kanske fått en tusenlapp för mycket i sjuk- eller föräldrapenning.

Relaterat: Journalistikprofessorn: "En förolämpning mot forskningen" SvD

Godsägare får bidrag - men inte behövande

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,