söndag, mars 22, 2009

En viktig bloggröst har tystnat

Det var mycket sorgligt att läsa att journalisten och författaren Kurt Lundgren plötsligt har gått bort. Jag kände honom inte, men brukade regelbundet följa hans blogg Östra Ölands fria horisont. Han skrev sitt sista inlägg samma dag han dog.

Jag höll absolut inte med om allt han skrev, men han var alltid underhållande, hans språk vass och elegant på samma gång. Det märktes att han skrev fritt ur hjärtat, ärligt och rakt på sak. Inte så vanligt bland etablerade publicister. Inget ämne var för kontroversiellt för honom och själv kallade han sig för yttrandefrihets-fundamentalist. Ironi och humor var några av hans vapen, men han kunde ryta till rejält också när det krävdes, t ex när han kände sig illa behandlad av försäkringskassan. "Att vara sjuk är ingenting mot mötet med försäkringskassan i Kalmar", skrev Kurt Lundgren i en debattartikel i Aftonbladet 2005. Mycket tråkigt att denna orädda journalist och bloggröst nu har tystnat. Jag tar mig friheten att citera några rader från StugG på Flashback.

Spontant tycker jag att det skulle instiftas ett pris till Kurt Lundgrens minne, till journalister, skribenter, konstnärer, författare eller varför inte vem som helst - som på ett intellektuellt, satiriskt, välformulerat och varmt humoristiskt vis sticker hål på politikers floskelbubblor, kammar etablerad media mothårs och inte låter sig dövas av imbecill underhållningsmedia...


Kurt Lundgren är död Östran

Journalisten och författaren Kurt Lundgren har avlidit Sveriges Radio Kalmar

En tydlig stämma mindre Barometern Ledare

Journalisten Kurt Lundgren är död Barometern

Uppdaterad 2009-03-29

För att hedra Kurts minne pågår just nu en insamling för trädplantering, genom organisationen KKL. Du kan skänka din gåva till insamlingen via KKL:s PG 15 03 76-2 - märk insättningen med "Kurt Lundgren". Om några veckor kommer ett certifikat att ges till Kurts anhöriga och träd planteras.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,