söndag, oktober 05, 2008

Arbetslinjen gäller inte för friska generaldirektörer

I nästa val röstar jag på ett parti som lovar avskaffa alla privilegier för politiker och politiskt utnämnda tjänstemän. Myndighetschefer borde söka jobb i konkurrens med andra kvalificerade. Om samma regler gäller för politiker och höjdarna inom förvaltningen när de blir sjuka och arbetslösa som för allmogen så kanske vi får en mer mänsklig politik, med förtroendevalda som har lite bättre verklighetskontakt.

Att det finns flera avdankade generaldirektörer på regeringskansliet som får behålla sina höga löner trots att de inte gör så många knop där eller inte har kvar några arbetsuppgifter alls är ingen direkt nyhet, men det är bra ändå med denna sammanställning som TV 4 har gjort.

Skulle gärna vilja se en tidsstudie på till exempel utredaren Anna Hedborg (s), hon som passade på att höja sin lön strax innan hon avgick som GD för f d Riksförsäkringsverket och som tycker att svårt sjuka kan arbeta.

Just nu finns det 15 generaldirektörer i regeringskansliet. Flera av dem har högre månadslöner än ministrarna i regeringen – men många av dem gör praktiskt taget ingenting. Enligt det nuvarande systemet kan inte generaldirektörerna sägas upp. Några av dem är rekryterade som särskilda utredare, men några har vaga uppdrag som sköts hemifrån och andra gör ingenting.

Om villkoren inte kan ändras för generaldirektörerna enligt nuvarande system så är det väl bara att skriva om lagarna. För oss vanliga dödliga kan ju kontrakt och regler sägas upp och ändras lite hur som helst, till och med retroaktivt.

Länkar: Generaldirektörer får lön utan jobb Nyhetskanalen

Det vimlar av generaldirektörer i regeringskansliet AB

Kärnfriska Slappa Generaldirektörer Alliansupproret

Tidigare inlägg i ämnet: Fallskärmar och bidrag

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,