onsdag, september 03, 2008

Nya hot från EU mot internet

Bloggare ska registreras och all internet-trafik är på väg att filtreras och censureras. Nu är det dags att säga stopp. Skriv till EU-parlamentarikerna om vad du tycker om alla hot mot yttrandefriheten!

Mer info på Henrik-Alexanderssons blogg om Telekompaketet och EUs förslag till bloggreglering.

Nu närmar sig ett beslut om EU:s telekompaket med rasande fart. Frågan skall debatteras i Europaparlamentet denna vecka. Och på sessionen om tre veckor skall beslutet fattas...

Man banar väg för filtrering av internettrafiken och avstängning av fildelare från internet. Och det finns skrivningar som kan tolkas som att internetoperatörerna i framtiden bara skall få ge oss användare tillgång till sidor som uttryckligen är lagliga. Det vill säga som har godkänts av någon i förväg...

Nu har EU-parlamentet släppt den slutliga utskottstexten för rapporten om Mediekoncentration i EU – som även handlar om internet och bloggarna.

Även om man lindar in det – och även om man strukit det stycke som i klartext talar om registrering av bloggare – så medför det förslag som läggs fram att man måste ha någon form av registrering av bloggarna, för att beslutspunkterna över huvud taget skall kunna förverkligas. Detta kommer att omöjliggöra anonymt bloggande.

Det nämns att bloggare bör tvingas ge replikrätt till dem man kritiserar i sina texter.

Kurt Lundgren, Östra Ölands fria horisont:
Bloggarna är förstås pain in the ass för EU, som har följsamma tidningar i sin hand, främst genom mutresor till journalisterna; i Sverige finns inte en enda EU-kritisk tidning utan det är en trist och uniform hyllningskör.

EU håller också på att bygga upp en hemlig, hårt beväpnad polis,som kan röra sig inom och mellan de 27 medlemsstaterna, ett europeiskt SD - Sicherheitsdienst - ett gendarmerie - allt tyder på en superstat med tvångsmedlen riktade inåt, mot de kritiska medborgarna.

Internetleverantören Bahnhof har lanserat en programvara kallad Fradar (FRA-radar). Den analyserar hela tiden trafikmönstret, rapporterar om anslutningen är nationell hela vägen, och därmed säker, eller om den passerar utländska servrar eller routrar längs vägen, och därmed är avlyssningsbar av FRA. Finns än så länge bara som plug-in till webbläsaren Mozilla Firefox.

Relaterat: Blogg-lag om åsikter får stark kritik Expressen

Kvalitetskrav på bloggar!? Rick Falkvinge (pp)

Dags att sluta blogga Opassande

Läs också debattartikeln i DN i dag: "FRA-lagen medför massiv kartläggning av oskyldiga"

Uppdaterad 2008-09-05

S säger nej till reglering

Kan det vara sant? Alliansupproret

Det är väldigt mycket nu...

EU, media, bloggarna – och Irland

Det blir ingen “EU-reglering” av bloggar… Signerat Andreas Sjölander

Värre än FRA-lagen Computer Sweden

Hemläxa!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,