fredag, september 05, 2008

Newsmill ingen gräsrotsrörelse

På kultursidan i dagens Aftonbladet skriver Dan Josefsson om den nyöppnade sajten Newsmill. Han menar att den är ett försök från Bonniers sida att tygla en idag fågelfri bloggsfär – och försöka tjäna pengar på andra människor gratisskrivande. Texten kommer upp på hans egen hemsida så småningom, men kan till dess läsas hos Aftonbladet: Så ska de tygla bloggsfären

Newsmill saluförs som en debattsida där kända och okända ska publicera artiklar och bloggtexter. Man påstår sig därmed vara en del i en demokratirörelse:

”Demokratin slår igenom på alla plan. Traditionella hierarkier accepteras inte. Den allmänna debatten har inga väntetider och måste vara online. Bloggosfären har oåterkalleligen decentraliserat och individualiserat opinionsbildningen.”

Problemet är att Newsmill inte alls är en del av den här demokratirörelsen, utan tvärtom motarbetar den. Newsmill ägs av Bonnier AB och Proventus tillsammans med PM Nilsson (före detta ledarskribent på Expressen) och Leo Lagercrantz (före detta debattredaktör på samma tidning).

Bonniers äger massor av traditionella medier och håller på så vis ett fast grepp om stora delar av det offentliga samtalet i Sverige. Genom chefstillsättningen i Bonnier-medierna sipprar ägarnas politiska agenda ständigt ut i samhällsdebatten. Dessa idéer blir en oundviklig del av det tankeklimat som många svenskar lever i och Bonniers får en demokratiskt sett omotiverat stor makt över vem som får styra landet och vilka lagar som fattas.

Dan Josefsson presenterar också i dag sin nya bok "Hemligheten", som handlar om relationer:

Tillsammans med medförfattaren i eftermiddag någon gång mellan 17 och 17.45 talar jag om Hemligheten – Från ögonkast till varaktig relation i Studio Ett i P1.

Läs om boken i DN och se mig och Egil i TV4.

På söndag har Dagens Nyheters söndagsbilaga en stor artikel om min och Egils bok och samma morgon är vi båda med i TV4:s morgonsoffa och pratar om boken. Sändningstiden är 9.00-11.30.

Och inte ökar förtroendet för de etablerade medierna när det sitter politiker i styrelserna för så kallade oberoende tidningar. Läs debattartikeln i DN: Kritik mot Reinfeldt i SvD

Fler relaterade länkar: Fru Reinfeldts besvärande dubbelroll Kkuriren

Filippa Reinfeldt ny ledamot i Svenska Dagbladet DN

"Bonniers och Bryssel i maskopi mot presstöd" DN

Sumpa inte chansen att välja bort Bonniers

EU och bloggarna: Håll trycket uppe!

Eu-apparatens fulspel…

Vi vill tänka och Blogga fritt!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Comments:

At 5:17 em, Anonymous Anonym said...

"Problemet är att Newsmill inte alls är en del av den här demokratirörelsen, utan tvärtom motarbetar den."

Hur skulle den motarbeta den?
Om inte sajten är tillräckligt bra kommer väl besökarna helt enkelt söka sig andra vägar. Jag har svårt att se problemet. Ju fler desto bättre, det finns gott om plats på internet.

 
At 10:53 em, Anonymous Anonym said...

vadå fler? du verkar ha missuppfattat det mesta, tor.

 
At 2:02 em, Blogger Hannelore said...

Tor:

Jag hoppas Dan Josefsson har fel. Då kanske vi får se några EU-kritiska inlägg på bloggen till exempel - om EU-korruptionen, Lissabonfördraget m m. Sånt som mainstream-media inte vill informera oss om.

 
At 7:02 em, Blogger Resa med Herbert said...

Hej!

Har du lust att vara med?

I dag har jag startat en ny blogg, Bloggromanen, Vi möttes på ICQ, tanken med den är att alla skall kunna vara med att forma romanen, jag har skrivit kapitel 1, och sen är tanken den, att vem som vill kan skriva kapitel 2 i kommentarfunktionen och så väljer jag ut den som jag tycker är bäst och publicerar den, sedan skriver jag kapitel 3 osv TRYCK HÄR så kan du se hur det funkar

Solvarma kramar från Irene

 
At 12:20 em, Blogger Hannelore said...

Hej solvarm!

Kul idé, men här finns varken tid eller ork till några romaner just nu.

Vänliga hälsningar

Hannelore

 

Skicka en kommentar

<< Home