lördag, augusti 30, 2008

Bättre att vara frisk och rik

Vad är det för mening med alla dessa studier som resulterar i självklarheter av typen "bättre att vara frisk och rik än fattig och sjuk"? Och varför måste alla aktiviteter i det här landet leda till jobb? Kan folk inte längre göra något bara för att det är kul?

Artikel i dagens SvD
Funktionshindrade får ett mycket rikare liv med regelbundna motionsaktiviteter. Livskvaliteten ökar och fler orkar arbeta eller studera än om de är inaktiva. Man har också mindre behov av personlig assistans och samhällskostnaderna kan minska med upp till 300 000 kronor per person och år.

Så himla käckt. Och bra timing, denna undersökning råkar publiceras precis samtidigt med LSS-utredningen, som vill spara 3,3 miljarder på assistansersättning.

Som vanligt när någon studie levererar politiskt korrekta resultat drar man alla över en kam.
Många funktionshindrade blir upprörda när man klankar på dem men eftersom Åsa L Norlin själv har en funktionsnedsättning vågar hon tala klarspråk.

Jag förstår dem som blir upprörda och hoppas de skäller ut Åsa efter noter. Alla som är kroniskt sjuka och funktionshindrade är nog ganska trötta vid det här laget på folk som alltid vet precis vad som är bäst för andra. Hur enfaldig får man vara egentligen? Tror Åsa att alla med funktionshinder har exakt samma förutsättningar att aktivera sig inom idrotten och på andra sätt? Tror hon det är gratis med hjälpmedel, aktiviteter och resor?

I Stockholms läns landsting har man kraftigt sparat in på färdtjänsten sedan 2003, en besparing som egentligen strider mot lagen. För alla som är helt beroende av färdtjänst räckte inte ens resorna till det allra nödvändigaste. Nu har den borgerliga majoriteten i landstinget visserligen utökat resorna något, med 40 enkelresor per år till 180, men samtidigt har man t ex ändrat reglerna för vattengympa, som anordnas av RTP och andra patientföreningar. I år får man inte längre sjukresor till bad i varmvattenbassäng, räknas nu som friskvård. Så för min del blir det inget badande i år. Det här är bara ett litet exempel på alla besparingar som sätter käppar i hjulet för dem som försöker aktivera sig. Läste på en blogg om en kille som måste sluta med rehabiliteringen därför att försäkringskassan inte längre vill lämna bidrag till hans sjukresor. Eftersom bensinen är så dyr har han inte råd...

- Givetvis finns det en kostnad för att skapa idrottsförutsättningar för alla. Men det är bara kortsiktigt, på lite längre sikt finns det bara vinster för samhället, säger Åsa Norlin.

Javisst, om det vore så väl att vi hade politiker och beslutsfattare som i första hand alltid långsiktigt tänker på folkhälsan och hela samhällets bästa, aldrig på sin egen maktposition och plånbok. Men var hittar man sådana sällsynta exemplar? Om Åsa Norlin eller Svenska Dagbladet vill moralisera kan de börja med politikerna.

Relaterat: Tuffare krav för personlig assistans

Piskan viner mot medborgare med funktionshinder

Mediadrev mot handikappade ska sälja oetisk utredning

"Stora brister med LSS"

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Comments:

At 3:09 em, Anonymous Anonym said...

I en ny våg av smygfascistisk terror som som genomförs av myndigheter, genom sina tjänstemän och där generaldirektörerna blundar ska nu Svenskarna kuvas från att vara "världens tystaste folk" till ja-sägande zombies.

Den Svenska demokratin byggdes upp under 1900-talets tidiga och starkt växande fascism som sedermera ledde till adolf Hitlers makttillträde. Nu sprider sig smygfascismen även bland självutnämnda demokrater.

Sedan länge förekommer avancerad mobbning /pennalism i Sverige. Ex. många hemlösa har inte alls misskött sig och straffat ut sig ur sina lägenheter. Nej, i många fall handlar det om den Svenska extrema pennalismen. Läs mer nu! ...t.ex här:
Länkstation: http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=11929

M.v.h
Morgan Ohlson (morgan.o@passagen.se)
# Berövad alla former av inkomster /bidrag sedan 2006-08
# Hemlös sedan 2008-07-01

 

Skicka en kommentar

<< Home