måndag, november 17, 2008

Lönsamt utanförskap för politiker

Här gäller andra regler skriver Vf.se i en ledare i dag. Skribenten syftar på de generösa villkoren för riksdagsmän som lämnar sina uppdrag. Jag undrar själv om föredettingarna också räknas in Regeringens utanförskaps-statistik?

Maud, 59: ”Jag har inte jobbat som företagssköterska sedan 1991 och skulle inte ha en chans i det yrket i dag.”

Henrik, 60: ”Jag har varit borta från den reguljära arbetsmarknaden i 15 år. Då är det inte så lätt att bli återanställd.”

Två svenskar som känner tumskruvarna skruvas åt i det moderatstyrda Sverige och nu gråter ut i Aftonbladet? Nej, inte direkt. Här är två långtidsarbetslösa som slipper allt vad arbetslinjen heter.

Maud Ekendahl och Henrik Järrel har nämligen varit moderata riksdagsledamöter och lever nu, två år efter de lämnade sina riksdagsuppdrag efter förra valet, gott på inkomstgarantin. En garanti som inte delar några likheter med den a-kassa Sveriges övriga arbetslösa har att förlita sig på.

I inkomstgarantin för före detta riksdagsledamöter existerar inget inkomsttak, inga krav på att söka nytt jobb eller att vara beredd att flytta dit jobben finns.

...Men riksdagens arvodesnämnd räknar förstås inte inkomstgarantin som bidrag. Faktum är att de räknar den som lön, vilket betyder att Maud och andra som slutade efter valet omfattas av jobbskatteavdraget.


Uppenbarligen tror moderata riksdagsmän, övriga alliansen och även socialdemokraterna inte alls på sina egna idéer. Arbetslinje och skärpta krav på sjuka och arbetslösa gäller bara andra - inte de själva. Frågan är då varför vi ska rösta på politiker som inte lever som de lär?

Jag kan förstå en del av Per Gahrtons försvar för Schyman och Schlaug i Aftonbladet i går. Gahrton tycker att båda orättvist har framställts som snikna snyltare för att de får del av Riksdagens inkomstgaranti. En förmildrande omständighet i deras fall är att de delvis jobbar ideellt, hävdar Gahrton.

Några av fallen i reportaget luktar illa. Men Schyman och Schlaug?! Är de lyxpensionärer som snyltar på skattebetalarna? Nej, snarare demokratins underbetalda stöttepelare!

Men hur många jobbar inte ideellt? Nej, själv tycker jag att det finns en annan viktigare skillnad gentemot övriga riksdagsmän och partier. Schlaug, Schyman och deras partier har inte deltagit i de senaste årens hetskampanj mot sjuka och arbetslösa och det ska de ha cred för. Å andra sidan står de inte på barrikaderna till försvar för sjukas och arbetslösas rättigheter heller. Så de får nog finna sig i att bli granskade som alla andra.

Gahrton nämner inte i artikeln att både Schlaug och Schyman har egna bolag. De kan ta ut en del av inkomsten som vinst i stället för lön och slipper på så sätt både sociala avgifter och avräkning från riksdagens "pension". Det knepet har även Göran Persson kommit på.

För vanliga arbetslösa gäller här också andra regler. Alla som har ett aktivt bolag får ingen a-kassa, även om de inte kan leva på den egna inkomsten. För alla som lever på a-kassa (eller sjukpenning) är dubbla inkomster lika med fusk och ska beivras.

Vilket parti blir först med att avskaffa alla frikostiga förmåner för politiker? Det handlar inte bara om pengar - det handlar om trovärdighet och att dela det arbetande folkets villkor och perspektiv.

Relaterat: Avdrag för jobb – utan att jobba Aftonbladet

De plockar ut miljoner Aftonbladet

”Man är dum om man går ut och jobbar” Aftonbladet

Hälften av avgångna ledamöter får inkomststöd Riksdag & Departement

"Inkomstgarantin räcker bara till mjölk och bröd" Realtid

Säg hellre sanningen Maud! Lasses blogg

Bort med bortskämda politiker

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Comments:

At 8:56 em, Anonymous Anonym said...

Schlaug har inget eget bolag, utan en enskild firma där hela vinsten utgör lön. Kan inte plocka ut pengar som vinst vid sidan om. Däremot har min organisation anställt honom och fått betala in en större summa till Läkare utan gränser. Ganska schysst tycker jag, fent av imponernade
Mikael F.

 
At 10:20 em, Blogger Hannelore said...

Tack för klarläggandet, Mikael. Ledsen att jag missuppfattade saken. Det är skillnad på enskild firma och aktiebolag, vilket jag vet av egen erfarenhet. Men det framgick väl inte riktigt tydligt i AB-artikeln. Eller också har jag varit slarvig med källkritiken. ;-)

Läkare utan gränser är en fin organisation. Gör stor nytta och jobbar i många krigshärjade och konfliktdrabbade länder, på platser där inte många andra hjälporganisationer vågar arbeta. Jag är imponerad. Läkare utan gränser är helt beroende av privatpersoners generositet.

 
At 3:37 fm, Anonymous Anonym said...

Vad tycks om Regeringens beslut om Bidrags spärr då? Kolla in den på; http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/115755! Sou 2008;100 Kanske ngt för dig att blogga litet om???

 

Skicka en kommentar

<< Home