fredag, oktober 24, 2008

Protestera mot terroriststämpeln av islänningar

Först trodde jag inte det var sant när jag läste nyheten på några bloggar, bl a här och här, att Island av alla länder har blivit terroriststämplad.

I dag fick jag nyheten bekräftad i DI:
På torsdagen meddelade den isländska regeringen att även en brittisk delegation fanns i Reykjavik. Relationen mellan Storbritannien och Island har varit ansträngd sedan den brittiske premiärministern Gordon Brown och finansministern Alistar Darling använt terroristlagstiftning för att frysa isländska tillgångar.

Islänningarna är särskilt förolämpade eftersom de känner sig stämplade som terrorister, och upprördheten växer efter att en telefonkonversation mellan Alistar Darling och Islands finansminister Árni Mathiesen läckt ut. Telefonsamtalet skedde dagen innan Storbritannien frös isländska tillgångar.

Någon närmare förklaring ges inte och jag förstår islänningarnas upprördhet.

Protestera genom att skriva under petitionen

Relaterat: Island, Al Qaida och andra terrorister...

Uppdaterat 2008-10-26:

50.000 skrev på isländskt upprop mot brittisk lag DN
Enligt Gunnlaugsson börjar det nu bli brist på vissa matvaror och mediciner som vanligtvis importeras till Island. Alla företag som importerar varor måste få ett godkännande från ett speciellt råd innan de kan växla till sig utländsk valuta som de kan betala med. Anledningen är att det råder brist på utländsk valuta i landet. Samtidigt har exportbolag svårigheter att föra in sina inkomster till Island på grund av det brittiska agerandet.

I sitt upprop skriver "Islänningar är inte terrorister-kampanjen" att den brittiska regeringens beslut att åberopa antiterrorlagar har lett till en allvarlig ekonomisk situation och nationell katastrof.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

4 Comments:

At 9:18 fm, Anonymous Anonym said...

Bra!
Michael

 
At 10:40 fm, Blogger Hannelore said...

Terroriststämpeln verkar vara en gummilag som kan användas lite hur som helst. Snacka om ändamålsglidning.

Ger en föraning om vad vi kan vänta oss av alla integritetskränkande lagar som nu klubbas igenom i Riksdagen i raketfart.

 
At 1:27 em, Anonymous Anonym said...

Bra sammanfattat Hannelore!

Anna, Den osynliga p...

 
At 10:52 fm, Blogger Hannelore said...

Tack Michael och Anna.

Anna:

Såg att du länkade hit, men till e-mailformuläret i stället för permalänken (länken med klockslaget). När man håller pekaren där ser man det, lite dåligt utmärkt av Blogger tyvärr.

 

Skicka en kommentar

<< Home