onsdag, oktober 08, 2008

Finanskrisen ingen överraskning

Inte lätt att hänga med i alla turer kring finanskrisen. Vet inte hur mycket jag begriper av allt som händer nu. Skulle vilja ställa några frågor till experter och politiker:

1. Varför tillåts bankerna låna ut så mycket pengar? Varför behöver de bara ha en kapitaltäckning på 8 procent enligt Basel-reglerna - om jag nu har uppfattat saken rätt? Läs mera här. Innebär i praktiken att de lånar ut pengar som inte finns. Låter ärligt talat inte klokt, att tjäna pengar på luft. Om en privatperson försöker sig på sådana tricks skulle det kallas för bedrägeri. Inte är det väl konstigt att systemet kollapsar förr eller senare. Och varför har man inte lärt sig av tidigare bubblor och krascher, som säkert kan undvikas med kraftiga kreditrestriktioner? Är det inte läge att ställa krav nu på finansinstituten, när staten med våra skattepengar måste skydda och rädda de privata bankerna? Varför är ni politiker så flata?

2. Varför har inte de enorma prisstegringarna på fastigheter, villor och bostadssrätter räknats in i inflationen, men prisökningen på till exempel mjölk och pasta räknas in? Den berättigade frågan ställer Bosse Zackrisson i en kommentar här, på bloggen Toxiska epistlar. Under många år har vi fått lära oss att det är fult med inflation. Man har till och med gått så långt att man accepterar en hög arbetslöshet för att pressa ner inflationen. Och sedan tillämpar man kreativ bokföring för att dölja den verkliga inflationen. Låter inte konsekvent. Hur ska man kunna ha koll på ekonomin under sådana premisser? Egentligen borde alltså centralbanker och finansministrar förstått att det kommer en krasch - förr eller senare?

3. Varför skissar inga politiker på en alternativ ekonomisk arkitektur? Vår nuvarande ekonomi - som mer bygger på spekulation än produktion - har blivit ett slags religion som ingen vågar ifrågasätta, inte ens nu är alla brister och orättvisor avslöjas för oss på ett mycket brutalt sätt. Varför vill inga tongivande politiker och ekonomer diskutera grunderna för vårt ekonomiska system? Ingen som har några idéer och visioner om en bättre och mer hållbar ekonomi?

Några artiklar och blogginlägg om finanskrisen:

ETC.se: Finanskrisen ingen olyckshändelse

Finanskrisen är ingen olyckshändelse utan ett inslag som hör kapitalismen till. Det säger ekonomilektorn Daniel Ankarloo, vid Malmö högskola.

– Det finns de som vinner på den här situationen, säger han i en intervju i ETC.

Vad är det egentligen som händer på finansmarknaden?
– Grunden är att amerikanska banker och bolåneinstitut har lånat ut pengar till folk för att köpa ägodelar, framförallt bostäder, till värden de inte har. De har lånat ut pengar och så länge värdet på fastighetsmarknaden gått upp har folk kunnat betala tillbaka, men när nu värdet på fastigheter går ner kan folk inte betala...

Kommer kapitalismen att gå under nu?

– Nej, det kommer den inte att göra. Det som går under nu, det är nyliberalismen som ideologi, men inte som ordning. Nyliberalismen går in i en annan fas och tar hjälp av staten. Gamla hökar som George Bush går till staten för att rädda bankerna. Krisen är en dödsstöt för idén om att staten inte har en funktion, idén om en offentlig sektor kommer kunna bita sig fast. Men kapitalismen kommer inte gå under – tvärt om! Det som händer nu är en räddningsaktion för kapitalismen. Det finns heller ingen annan rörelse som kan ta över. Det som är farligt med vår tid är att det inte finns någon stark arbetarrörelse som kan ta över och att det då ökar risken att någon annan gör det, i värsta fall fascismen.

Dan Josefsson (och jag) tittar tillbaka - och sammanfattar Motvallsbloggen

Det har hänt förut - om kraschen 1929 Motvallsbloggen

Finansiell kris – är någon förvånad? JAK

Vad som inte sägs om inflationen Tankar om pengar

Vad bankerna borde göra istället för att skapa pengar från ingenting! Tankar om pengar

Riksbanken låter dig betala Tankar om pengar

Lotta Gröning: Varför ifrågasätts inte kapitalismen? Aftonbladet Debatt

Så gick Sossehögeriet till! Alliansupproret

Lite mer handfast konstruktivitet! Den osynliga patienten

Girigheten nu och då Helle Kleins blogg

Varför lär vi oss inte? Helle Kleins blogg

Socialbidrag till Volvo och Saab, men inte till de permitterade Jinges web och fotoblogg

Ska vi förstatliga bankerna nu? Jinges web och fotoblogg

Möjligheter i börspaniken? Resurs utlyser bloggtävling Resurs-bloggen

Panik på Stockholmsbörsen DN

"S drivs av Wall Streets bankruttmässiga ideologi" DN Debatt

Vad kunde göras för att bli av med problemen vi har idag Ekonomisk Demokrati

Konsten att skapa börskrascher - Del 1 Sourze

Världen tillhör superklassen ST.nu

Financial crisis: EU leaders live on a different planet Bruno Waterfield in Brussels

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,