lördag, oktober 18, 2008

Bort med bortskämda politiker

Finns det något politiskt parti som vill göra det till en valfråga att avskaffa alla privilegier för politiker och politiska tjänstemän?

En politiker borde vara någon som tillfälligt sköter våra gemensamma angelägenheter. Makt korrumperar alltid och det skulle vitalisera demokratin om inte politik vore en livstidskarriär för de flesta av våra förtrondevalda. Jag håller med Pär Ström som anser att de ekonomiska ersättningarna efter avslutad tjänst borde vara mindre generösa, att det behövs ett kraftigt inslag av personval och en helt ny utnämningspolitik och rekryteringsprocess i bl a statsförvaltningen.

Det är också stötande med alla dubbla och trippla ersättningar som vissa riksdagsmän får: ersättning från det ordinarie jobbet eller pensioner från tidigare uppdrag plus riksdagslön m m. Ingen orkar jobba dygnet runt.

Låt politiker gå till arbetsförmedlingen, skriver Pär Ström på SVT Opinion:

Vi har fått en politisk överklass i Sverige där de känner större samhörighet med andra politiker - även motståndarsidans - än med sina egna väljare.

Detta nya frälse beviljar sig själva förmåner som vi vanliga människor aldrig skulle kunna drömma om. Det är på tiden att medborgarna slår näven i bordet...

När såg vi senast en etablerad politiker som avgått eller fått sparken gå hem och börja läsa platsannonser? Och söka vanliga jobb? När såg vi senast någon av dem anmäla sig hos Arbetsförmedlingen?

Sådant vill de politiska grevarna och baronerna av båda färger inte nedlåta sig till. Istället förväntar de sig - och får - en egen förläning i form av en post som landshövding, generaldirektör, ambassadör eller något annat glansfullt.

Ta Margareta Winberg som exempel. När Göran Persson inte längre tyckte att hon dög som minister fick hon jobbet som ambassadör i Brasilien. Att UD i sin rekryteringsprocess hade vaskat fram tre professionella karriärdiplomater som talade flytande portugisiska, hade lång erfarenhet av diplomatisk verksamhet och var vana vid förhandlingar av både bi- och multilateral karaktär på hög nivå spelade mindre roll - de var ju (politiskt) ofrälse.

Läs också:

Arbetslinjen gäller inte för friska generaldirektörer

“S-märkta avgångspengar till företagande” Alliansupproret Ekot

Det finns inga fattiga i Sverige? Den Osynliga Patienten

Riksdagsmän som går och latar sig, I Östra Ölands fria horisont

Riksdagsmän som går och latar sig, II

Riksdagsmän som går och latar sig,III

Riksdagsmän som latar sig, IV

Agneta borde skämmas - skaffa dig ett jobb Kalmartidningen

Det nya frälset Rune Lanestrand om det Socialdemokratiska Arvodes- och Pensionspartiet (SAPP)

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,