fredag, september 15, 2006

Är detta yttrandefrihet?

Var går gränsen för yttrandefriheten? Sundsvalls tidning har i sin nätupplaga ett debattforum, Ordet Fritt, där man i en debattslinga Har Reinfeldt ett hjärta av sten? får veta fullständigt namn, bostadsort och ålder på en sjukskriven kvinna. Dessa uppgifter är visserligen citerade ur en intervju i Aftonbladet med personen i fråga, där hon har synpunkter på Fredrik Reinfeldts svar på en fråga hon ställt honom.

Så långt är kanske allt väl. Vad som sedan följer i debatten är ett inlägg där denna namngivna kvinna anklagas av en för henne helt obekant person för att vara simulant. Personen skriver under signaturen ”SE E” bl a att denna kvinna bör ”skaffa sig ett jobb” och att ”simulanternas tid är förbi”.

Så nu står alltså denna kvinna angiven med namn, bostadsort och ålder som huvudperson i en debattslinga där för henne antagligen helt obekanta personer anklagar henne för att ha begått ett brott.

Tidningen ifråga har sina debattregler, där det framgår tydligt att man inte får utpeka en enskild person som brottsling. Ändå är det just det som sker i denna debattslinga.

Finns det ingen ände på hur mycket man kan förnedra en sjukskriven/förtidspensionerad människa? Tydligen har det nu gått så långt att det alltså är helt i sin ordning att namnge en person i en debatt och hävda att denne är simulant, dvs att denne begått ett brott och fuskat med sjukförsäkringen.

Jag hoppas, angående detta, på efterverkningar för Sundsvalls tidning. Har ändå tyvärr svårt att tro att det blir några sådana.

Relaterad artikel: "Reinfeldt förstår oss inte" AB

Läs även kommentaren i Lotta Grönings blogg

Andra bloggar om: , , , , ,

6 Comments:

At 7:04 em, Anonymous Anonym said...

Skicka iväg ett mail till tidningen och uppmärksamma dem på detta. De kanske inte har sett inläggen? Har de lite hyfs så tar de bort de värsta inläggen. Det kan inte vara meningen att någon ska hängas ut och förnedras så.

Annica

 
At 8:52 em, Blogger Hannelore said...

Jag tror att Ingrid redan gjort flera ansträngningar på den punkten - utan större framgång.

 
At 11:17 em, Anonymous Anonym said...

Ja, jag har provat att uppmärksamma flera tidningar och en nyhetsstation angående detta, noll reaktion.

Precis nyss sände jag ett mail till Aftonbladet, Lotta Gröning har idag en artikel "Varför gråter så många idag?" där hon söker kommentarer angående just sjukskrivnas rädsla för framtiden.
Hoppas på reaktion därifrån i alla fall.

Skulle verkligen vilja knäppa Sundsvalls tidning på näsan eftersom de har haft flera debatter där sjukskrivna kränks rejält. De har också haft ledare i stilen "stoppa fusket med sjukförsäkringen", med en ganska illa dold önskan om hets mot oss sjuka.

Vi får se hur det går med mailet till Aftonbladet, man kan ju hoppas i alla fall att det gör någon nytta.
Mvh Ingrid

 
At 11:39 em, Blogger Hannelore said...

Hej!

Läste lite på Lotta Grönings blogg och såg att hon är på bokmässan i Göteborg i morgon.

Inläggen i ST är ju ett brott mot PUL och kan även anmälas till Pressens opinionsnämnd, men det måste kvinnan som är utpekad göra själv. Undrar om hon vet vad som gäller?

 
At 12:09 fm, Anonymous Anonym said...

Jag mailade Lotta Gröning, fick bara autosvar att hon mottagit mailet. Vet inte om det blir någon reaktion där heller.
Detta känns overkligt, får en känsla av att ingen törs reagera riktigt efter eget huvud.
Kvinnan som kränks i debatten måste själv göra anmälan till PON tydligen. Jag har inte försökt komma i kontakt med henne, det var det jag tänkte att kanske Aftonbladet kunde hjälpa till med eftersom de har haft en artikel om henne.
Känns svårt att släppa detta helt, fast det verkar svårt att få något gensvar från dem man kontaktar.

 
At 7:55 em, Blogger Hannelore said...

Nu har din kommentar kommit med i Lotta Grönings blogg. Har lagt in direktlänken i ovanstående inlägg.

 

Skicka en kommentar

<< Home