måndag, september 25, 2006

Dags att införa Lex Maj för gamla och sjuka?

Advokaten Fredrik Burvall skriver i Sundsvalls tidning en artikel, Dags att införa en Lex Maj och stärka de gamla och sjukas rätt ,där han föreslår en ny lagstiftning som han vill kalla Lex Maj. Detta med anledning av den riksbekanta tvisten där en 83-årig kvinna i Sundsvall hotades av vräkning.

Fredrik Burvall vill att denna lagstiftning ska omfatta gamla, sjuka och andra som av olika skäl har begränsad rättslig förmåga.
Han skriver: ”Är vi verkligen nöjda med ett samhälle där många gamla, sjuka och ensamma upplever sig som marginaliserade och rättslösa? Är vi nöjda med ett samhälle där rättssystemet i vissa situationer verkar mot den enskilda svaga och för det organiserade och starka? Jag vill helst inte tro det.”

Nej! Vi är inte nöjda med ett sådant samhälle. Åtminstone inte vi som är drabbade av det. Vi sjukskrivna och förtidspensionerade lever i en ständig rädsla över att vilken dag som helst ”hamna mellan stolarna”, dvs kastas ut ur trygghetssystemet. Vi får finna oss i att likt en sorts samhällsparia bespottas och smutskastas i debatter och vinklade artiklar i media. Vi behöver en ”lex” och vi behöver den omgående, innan det blir både politiskt korrekt och allmänt accepterat att behandla oss som andra klassens medborgare!

Fredrik Burvall skriver vidare: ”Alla skall vara lika inför lagen. Lagen gör ingen skillnad på fattig och rik, stark och svag, sjuk och frisk, gammal och ung. Det har alltid ansetts vara viktig en princip, men är den alltid rättvis? Fallet Maj motsäger detta. Fallet Maj visar att om du är så ensam, sjuk och gammal att du inte kan svara för dig blir du rättslös.”

Vad gäller oss sjuka så ser vi ju så gott som dagligen exempel på hur människor drabbas och blir totalt rättslösa. Försäkringskassan kan från den ena dagen till den andra hävda att en sjukskriven person är fullt frisk. Går denne sedan till Arbetsförmedligen så hävdar de att personen är för sjuk för att stå som arbetssökande. I det läget är man oftast helt utan möjlighet till juridiskt försvar.

Burvall vill även att man ska ”överväga rätt till offentligt biträde” för människor med begränsad förmåga att försvara sig. Det kan då gälla tvister med t ex hyresvärden/föreningen, socialtjänsten och den allmänna sjukvårds/omsorgsverksamheten.
Där vill jag gå ett steg längre och göra det obligatoriskt med rättshjälp i sådana fall. För vem ska annars stå för ”övervägandet” till den rätten? Det riskerar i så fall att bli en mycket godtycklig bedömning, och många fall kommer säkerligen inte ens att bedömas utan falla igenom på ren slentrian.

Avslutningsvis kan jag bara säga att det är enormt tragiskt att en sådan lagstiftning som den Fredrik Burvall föreslår behövs. Det är obegripligt att vi i ett samhälle som sägs vara ledande i världen vad gäller demokrati och social trygghet ska behöva efterlysa en lag som ger gamla och sjuka det mest självklara, nämligen människovärde.

Men tyvärr är det så, vi behöver en lagstiftning för den existensiella rätten, och det är bråttom.

Tidigare artikel i ämnet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

4 Comments:

At 2:52 fm, Anonymous Anonym said...

Bra skrivet.
Tyvärr misstäner jag att det lär bli än sämre och svårare för många nu efter maktskiftet.

Annica

 
At 10:12 fm, Anonymous Anonym said...

Sämre blir det ju om man ser till nivån på ersättningarna, där vill ju alliansen sänka.

Fast om det blir sämre vad gäller t ex sjukas rättigheter och sociala trygghet för övrigt vete tusan.

Jag är nog av den uppfattningen att socialdemokratin i sin ursprungliga form, som den var tänkt att fungera, var väldigt bra.

Men... den politik som regeringen Persson drev under de senaste tiotal åren var allt annat än socialdemokratisk. Den var inte ens demokratisk....

Det var en märklig soppa till politik som hade som motto att genom skrämsel och hot blandat med förtal piska medborgarna till lönsamhet.
Nuders "köttberg" måste försörjas, så ut med "latmaskarna" i arbete...

Nu tror jag ju inte att alliansens politik kommer att vara särskilt mycket annorlunda på den punkten.
Reinfeldt har ju t ex redan deklarerat att han tror de flesta förtidspensionerade kan arbeta på "halvfart". Utan att ha den ringaste aning om vilka dessa människor är eller hur de mår uttalar han sig så.

För mig känns de politiska ideologierna så gott som meningslösa, både åt höger och vänster.
Det är attityd och inställning som måste ändras. Som det är nu existerar bara lönsamhet. Sunt förnuft, medkänsla och andra liknande företeelser existerar knappt.

Men, positiv bör man väl vara, så jag tror att det går att förändra ändå ;-)
Mvh Ingrid

 
At 12:14 em, Blogger Hannelore said...

Jag håller med dig Ingrid. Det är för mycket ideologisnack i politiken och medierna - samtidigt som man glömmer bort medmänsklighet, den lilla människans rättigheter och vanligt sunt förnuft. De flesta topp-politiker i dag har aldrig haft något riktigt jobb någon längre tid och vet inte hur det ser ut i verkligheten. De är politiska broilers som lever under helt andra villkor än alla de säger sig representera. Politikerna har blivit en egen klass som är mest solidariska med sig själva - oavsett partitillhörighet.

Och medierna bryr sig bara om några enstaka spektakulära fall. Men vad händer med alla som inte orkar eller vågar gå till någon journalist eller som inte medierna intresserar sig för?

 
At 10:50 fm, Blogger Linda Garbéns blogg said...

Jag ifrågasätter varför unga kvinnor , handikappade , negligeras i vården. Är det ett Demokratiskt tryggt samhälle? Nej, di små, di gamle , di svage , är förlorarna!

Jag har i många år brottats med jämställdhet mellan könen i vården.
Nackskada år -89-99. Fick bekosta all Rehab själv,Landstinget Uddevalla nekade .Uddevalla sjukhus klassade det psykiskt, så jag fick hjälp från USA och universitetssjukhuset i Linköping med diagnos Whiplash.
Obehandlad Njurbäcksinflammation -99-06.Ingen vård trots diagnos, provbehandlades i Sthlm 3 dagar och blev bättre , läkaren skrev intyg om detta och poängterade fortsatt behandling i min hemkommun Uddevalla men nekades ändå vård i Uddevalla . Så har fortfarande inte fått vård för detta.
År -05 Felbehandlad på Udevalla med Adrenalin Intravenöst så st-läkaren på frestade i stället hjärtat så jag fått svår bröstsmärta,hög hjärtfrekvens på 185, sprängande smärta ut i vänster arm, andningsvårigheter, yrsel, illamående. Läkaren prickad i HSAN men jag vägras vård. I min kamp för att få vård har symtomen blivit värre och ligger som ett kolli i mitt föräldrahem måste ha hjälp dygnet runt.
Hade en man blivit negligerad och behandlad så här !
Det går inte att skylla på stress. Ett värdigt bemötande tar inte längre tid än ett otrevligt. Jag är utsatt för myglet i svenska sjukvården där man inte får vård om man är annorlunda, inte är "normalsvensson", och har en man!
-funktionshindrad

-rullstolsbunden

-fel Familjeförhållanden,ensamstående

-barn till ensamstående mamma

-ogift,inga barn

-ingen fiin utbildning

Tänk att vi har sjukvård i Sverige , precis som man har i alla andra länder! Men varför gäller inte den för Funktionshindrade?Jag vägras vård för nya sjukdomar pga mitt gamla funktionshinder!!?


Är man ensamstående kvinna, dessutom sjukpensionär, har man inget värde i samhället.

Anmälde till Jämo redan på 90-talet men fick bara till svar " Det är inget vi kan göra"
Även anmält till HO
http://www.independentliving.org/ho/diskriminering_uddevalla_sjukhus_fjallvagen__uddevalla_2006-05-29.html
Linda Garbén
hummervägen 7
45933 Ljungskile
Läs gärna min hemsida:
www.lindagarben

 

Skicka en kommentar

<< Home