torsdag, augusti 31, 2006

Dö i förtid av leda?

I DN kan man läsa att Thorne Wallman, läkare i Eskilstuna och doktorand i allmänmedicin har publicerat en rapport, där han konstaterar att förtidspensionerade dör i förtid. Han menar att ”det är den bristande självkänslan som uppkommer av förtidspensioneringen, som är orsaken till dödsfallen”.

Jag tyckte rapporten verkade rätt bekant. Efter en stunds sökande hittade jag förklaringen, nämligen en artikel publicerad redan 2001 i tidningen Dagens Arbete, signerad samme Thorne Wallman. Denna artikel handlar om förtidspensionerade män som dör i förtid.

Thorne Wallman menar även i denna undersökning att det är förtidspensioneringen i sig som leder till döden, inte den bakomvarande sjukdomen. I artikeln får han frågan ”Vad är förklaringen, vad har de dött av”? På detta svarar Wallman: ”Kanske av leda. Många har ju väldigt trista liv, det vet vi eftersom vi har frågat dem.” Ingen av de här bägge artiklarna innehåller någon annan konkret förklaring till för tidig död bland förtidspensionerade än just ”bristande självkänsla” och ”leda”.

Så den saliggörande medicinen för ett långt liv är alltså arbete? I vilket skick man än befinner sig?

Konsumtion av stora mängder smärtstillande medicin har alltså inget med för tidig död att göra? Inte heller självmord på grund av outhärdliga smärtor i kroppen? Eller cancer? Utan det är alltså bara ”ledan” och ”självkänslan” som ställer till det?

Verkar inte direkt trovärdigt tycker jag, men det är ju sannerligen en rapport som ligger väl i tiden nu. Hädanefter ska det kanske ses som en ”livräddande insats” då när människor blir fråntagna sin sjukpenning och hamnar mellan stolarna?

Tidigare artikel i ämnet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

6 Comments:

At 8:23 em, Anonymous Anonym said...

Hemskt! Ännu en gång idiotförklaras sjuka.

 
At 12:05 em, Anonymous Anonym said...

Ja, nog är det en rejäl idiotförklaring av sjuka när man förväntas köpa detta påstående med hull och hår.

Men, som sagt, det ligger ju rätt i tiden nu när sjukdom har blivit något som anses både inbillat, självförvållat och skamligt. Dessutom får det inte kosta pengar heller.

Så att då påstå att förtidspension i sig leder till döden ger en fin ursäkt för FK att sparka de sjuka i ändan och vägra dem sjukpenning.
Skamligt är vad det är.

Särskilt som politikerna i gemen inte verkar kunna hålla sig själva till den ärlighet och moral de predikar om.
Usch!
Mvh Ingrid

 
At 8:29 em, Blogger Hannelore said...

Jag känner mig också idiotförklarad.

Läs även kommentaren
i det här forumet.

 
At 12:37 em, Anonymous Anonym said...

Läste kommentarerna på Systemfel och inser fullt ut att denna "nyhet" om förtidspensionering som dödsorsak är en ren politisk planta.

En bland många kanske man ska säga, det är nu så utstuderat ruttet i valrörelsen att man häpnar.
Fakta förvrängs och raderas allt efter behag.

Börjar tycka att rent klarspråk skulle vara bättre även om jag förstår att det innebär att vi sjuka helst önskas lämna jordelivet.

Fy f-n så trött man blir på politikernas falskhet och på den idiotiska dumhet de visar när det tror att lögnerna inte ska upptäckas.

 
At 10:52 em, Anonymous Anonym said...

Att förtidspensionering leder till förtidig död är nog möjligt eftersom delaktighet och inflytande är vikitgt för hälsa. MEN alternativet att tvingas söka jobb fast kroppen värker - de som tvingas att leta jobb fast de inte har arbetsförmåga mår knappast bättre. Säger jag som också är politiker i socialförsäkringsutskottet. Bara för att den moderatledda regeringen kör sitt race så tycker inte alla lika. De nya socialförsäkringsreglerna är tuffa tidsgränser som jag röstat emot. Miljöpartiets politiska mål är att rehabilitering fungerar och under tiden så ska samhället erbjuda ekonomisk trygghet

 
At 10:59 em, Blogger Hannelore said...

Välkommen till vår blogg!

Jag håller med Kaktusblomman som tycker att samhällets och omgivningens attityd till sjuka är värre än själva sjukdomen eller handikappet. Speciellt jobbigt när man har besvär eller skador som inte har hög status i sjukvården - som whiplash, kronisk värk, fibromyalgi m m.

Det finns undersökningar som visar att patienter med kronisk värk upplever sämre livskvalitet än Aids-sjuka. Hälsan försämras också på grund en massa sekundära problem; biverkningar från mediciner, kronisk sömnbrist, depression med mera. Och all stress som bland annat orsakas av skandalöst dålig rättssäkerhet gentemot försäkringskassa och försäkringsbolag och ständig oro för ekonomin. Bara en sån sak att brottslingar får advokathjälp men inte sjuka...

Det här är ett gammalt inlägg. Kommentera gärna i nyhetsbloggen också.

Vi patienter skulle ha större nytta av forskning kring nya behandlingsmetoder - i stället för alla dessa avhandlingar och rapporter om sjukskrivningar, sjukpensioner och sjukskrivningsprocessen. Har ältats nu på längden, tvären och diagonalen.

 

Skicka en kommentar

<< Home