onsdag, mars 08, 2006

Svenska kvinnor förlorare

I dag är internationella kvinnodagen. Men det är inte mycket att fira, skriver Stockholm City. Jag håller med. Från vaggan till graven vinner männen fördelar mot kvinnorna.

Männen får högre löner och bättre karriärmöjligheter. Kvinnor arbetar lika mycket betalt som obetalt medan män arbetar dubbelt så mycket betalt som obetalt. Det ställs högre krav på kvinnorna i arbetslivet samtidigt som män har större inflytande.

Flickor mår sämre, pojkar får mer resurser. Fler kvinnor än män är långtidssjukskrivna och får sämre vård och rehabilitering. Kvinnor blir inte lika lätt trodda av vårdpersonalen. Fler kvinnor än män får whiplashskador och kronisk värk och nästan alla typiska kvinnoåkommor har sämre status bland läkare. Medicinerna är oftast framtagna för mäns sjukdomar och testade på män. En man har 50 procent större chans än en kvinna att få sin arbetsskada erkänd av Försäkringskassan.

Men det största problemt är trots allt inte den bristande jämställdheten utan att de sociala klyftorna växer, anser jag.

Läs även: Svenska låginkomsttagare halkar efter

Europeiska kvinnor får inte njuta frukten av sitt arbete

Män får kosta tre gånger mer

Andra bloggar om: , , , ,

Kategori: Genusmedicin