onsdag, mars 08, 2006

Kassans läkare pratar strunt om whiplash

För det mest korkade uttalandet i gårdagens Debatt stod läkaren Jorma Styf, som påstod att kroniska whiplashbesvär inte finns i länder som Litauen och Tyskland. Han hänvisade till en litauisk studie som för länge sedan har avfärdats på grund av dålig kvalitet och ensidigt urval.

Att klumpa ihop alla whiplashskador och tro att man kan bedöma dem på samma sätt är lika begåvat som att använda sig av diagnosen "ramla-ner-för-trappan-sjukdom" och inbilla sig att man kan veta exakt hur länge folk bör vara sjukskrivna med hjälp av den beskrivningen. Det menade Dr Bengt Johansson, som passade på att påpeka hur "förskräckligt" det är när whiplashskadade nekas livränta eller annan ersättning på grund av innehållet i en propagandapamflett som vilseleder personal och allmänhet. Han upplyste även om att de studier man hänvisar till i skriften inte alls styrker slutsatserna utan är motsägelsefulla. Så det verkar som läkarna Jorma Styf och Artur Tenenbaum inte ens har brytt sig om att läsa de refererade vetenskapliga rapporterna. Dessutom motsäger Jorma Styf sig själv om man jämför med vad han skrivit tidigare.

Läkare som extraknäcker som välbetalda experter och konsulter åt försäkringskassan och försäkringsbolagen behöver uppenbarligen inte hålla sig uppdaterade med den senaste forskningen utan det går alldeles utmärkt att prata strunt. På oss som är skadade ställs däremot enorma beviskrav.

Doktor Bengt Johansson punkterade skickligt uttalandena från försäkringskassans representanter i programmet.

Själv tycker jag det hade varit en fördel om man även bjudit in en smärtspecialist som t ex Jan Lidbeck, som också tidigare har avfärdat alla påståenden om att vissa diffusa diagnoser som whiplash, fibromyalgi med flera bara skulle förekomma i Sverige, som kvalificerad nonsens. Han eller någon annan smärtläkare hade i programmet kunnat förklara den senaste forskningen om sensitisering, som är viktig att känna till i sammanhanget. Nu fanns ingen i rutan som kunde prata om smärtforskning.

Tidigare inlägg i ämnet: Om whiplash och andra "kultursjukdomar"

Läs även en sammanfattning av TV-debatten i Whiplashgruppens blogg och Tomas Alsbros inlägg om Försäkringkassans debattskrift. En av studierna som nämns i försäkringskassans skrift har jag tidigare kommenterat här, i samband med kritik av en DN-ledare.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

3 Comments:

At 12:04 fm, Anonymous Anonym said...

Det är skrämmande att man får bedriva denna häxjakt i ett land som Sverige. Vi som har råkat ut för WAD lider svårt nog som det är. Att sedan behöva känna sig som en skurk gör inte saken bättre. Det är viktigt att få ha kvar sin psykiska hälsa om man blivit fråntagen den fysiska biten. Hur ska man annars orka bli frisk? Att inte kunna lyfta sina barn, krama sina nära, ha sex, rulla en kundvagn etc kan säkert kännas som triviala ting av känslokalla människor som Jorma et al. För dom finns bara en sak som hägrar och det är inkomsterna av att smutskasta oss andra. För oss andra förtappade själar som lever i smärtans land finns snart bara en utväg - döden.

// Snart död?

 
At 10:39 fm, Blogger Hannelore said...

För att spara pengar är tydligen vad som helst tillåten numera.

 
At 11:36 em, Anonymous Anonym said...

Att se programmet Debatt om whiplash och höra Jorma Styfs uttalanden att vi skulle i princip inbilla oss och att vi var sjuka redan innan gjorde mej verkligen förbannad. Jag har levt med WadIII i snart 10 år.Var fullt frisk innan min olycka hade aldrig ens haft huvudvärk.Skulle jag inbilla mej mina symtom som halvsidesförlamning,blindsyn,sväljsvårigheter,
svår huvudvärk,signaler som inre längre kommer upp till hjärnan och slår ut urinblåsa och tarm,ett närminne som inte finns mer och mycke mer? En skada som gått nerigenom kroppen som ständigt kompenserar kota för kota.I dag 10 år senare är de hoptryckt hela vägen.Hur skulle jag kunna inbilla mej detta?
Jag fattar inte att en läkare kan sitta och säga på detta vis..han borde anmäälas och granskas för han har definitivt inte kompetens att ens uttala sej om vad whiplash är eller inte.

 

Skicka en kommentar

<< Home