onsdag, mars 01, 2006

Hans Karlsson skjuter budbäraren

Arbetslivsminister Hans Karlsson har svårt att förstå kritiken över att kostnaderna för ohälsan vältras över på kommunernas socialtjänst - och att ingen blir friskare av regeringens politik. Att bryskt bli utkastad från sjukförsäkringen och få ekonomin raserad sliter ännu mer på hälsan för de flesta sjuka.

När nu även Socialstyrelsen varnar för en oroande utveckling, där allt fler får långvarigt socialbidrag i stället för sjukpenning, protesterar han, avfärdar kritiken med att sjukpenning minsann inte är någon medborgarlön. Bättre att skjuta budbäraren än att medge egna misstag. Så resonerar tydligen Hans Karlsson. Den skandalöst dåliga rättssäkerheten för enskilda sjuka verkar han inte ens vilja diskutera.

– Medborgarna får stå ut med att försäkringskassan börjat arbeta som man ska, nämligen pröva rätten mot villkoren, säger han till Svenska Dagbladet.

Hur vore det om Hans Karlsson och hans kolleger själva fick samma behandling om de blir långtidssjuka eller arbetslösa? Bli hänvisad till a-kassan eller socialen. Eftersom etablerade politiker har skapat sig egna gräddfiler i våra trygghetssystem, är det kanske nyttigt om de själva får smaka på samma beska medicin som de dagligen ordinerar andra. Många har nämligen dålig erfarenhet av vanliga människors vardag och verkar även vara i total avsaknad av inlevelseförmåga. Och klyftorna bara växer.

Relaterade länkar

Läs även inlägget i bloggen Helsinki - Stockholm Minister Hasse Karlsson: Din mysiga fasad håller på att krackelera. Erkänn att hanteringen av sjuka är en flopp.

2 Comments:

At 1:28 fm, Anonymous Anonym said...

Fint med den här bloggen Ryggraden Hannnelore!
Läser här om Hans Karlsson och kan bara instämma, han och hans gelikar borde verkligen få prova på verkligheten som den ter sig för en smärtdrabbad som slängts ur det sk trygghetssystemet.
Och vari finns logiken med detta eviga straffande, denna anklagande och fördömande attityd mot oss som råkat illa ut? I slutänden är det nog så att Hans Karlsson och andra beslutsfattare med sitt agerande snarare skapar fler sjuka. Många är dem som förutom den dagliga värken nu också drabbas hårt psykiskt, just av ren existensiell ångest. Skamligt att ett så pass rikt land som Sverige inte kan skapa trygghet för sina medborgare.

 
At 11:08 em, Blogger Hannelore said...

Ja, det är skamligt. Göran Persson säger att det går bra för Sverige. Sedan tidigare vet vi att sjukförsäkringen går med miljardöverskott. En försäkring som vi alla är med och finansierar. Det är något som inte går ihop.

 

Skicka en kommentar

<< Home