onsdag, oktober 04, 2006

"Den digitala välfärden" nya regeringens bibel?

”Global utmaning” är en grupp bestående av ledande aktörer från olika delar av samhället – företag, fackföreningar, utbildningsorganisationer och enskilda. De är uppdelade i fem så kallade paneler. En av dessa kallas Välfärdspanelen och de har nu utgivit rapporten Den digitala välfärden. Panelmedlemmarna består bl a av Anna Ekström, ordförande Saco, Jan Edling från Vinnova (tidigare LO), Claes Hultling, överläkare vid KS, och Sofia Nerbrand, chefredaktör för den liberala tidskriften Neo. Alla har de idéer om hur vi ska lösa välfärdsproblemen.

En av de i mitt tycke mera kontroversiella lösningarna får man nog säga att överläkaren Hultling står för. Så här skriver han bland annat:

"Den bedrägliga snällismen breder ut sig bland handläggare. Rättigheter och skyldigheter i samhället blir inte tydliga. Många ryggmärgsskadade förleds tro att man kan sitta som hungriga fågelungar med öppen näbb och få maten influgen och serverad med silversked. Detta är ett systemfel. Dessa personer måste bibringas tydlig kunskap om rätten att försörja sig själv så snart det går."

Han menar också att "för många av dessa ryggmärgsskadade patienter handlar tiden från ett halvt år efter skadan till tre år efter skadan om hur mycket pengar de förmår krama ur systemet."

Anna Ekström, Saco, inleder rapporten med en frågeställning: ”Är det ytterst jag själv, familjen, församlingen, grannarna, arbetsgivaren eller samhället som träder in och förhindrar att jag svälter ihjäl?"

Något riktigt svar på den frågan hittar jag dock inte i rapporten, och jag finner den även rätt märklig då det väl knappast går att ge ett generaliserande eller heltäckande svar på den. Viljan att ta eget ansvar för försörjning är en sak, men det gäller att klara av det också.

Ekström menar också att ”den som är sjuk har absolut rätt till sjukpenning men inte till rehabilitering”. I och för sig vore det lovvärt om det skulle införas en ”absolut rätt” till rehabilitering, men nog lever väl Anna Ekström i en villfarelse när hon menar att sjukpenning är något man har ”absolut rätt” till när man blir sjuk? Alltför många människor har fått erfara att så är inte fallet. Försäkringskassan kan när som helst vägra betala ut sjukpenning, något som jag har lite svårt att tro att Ekström kan ha missat då sådana fall förekommer så gott som dagligen i tidningsrubrikerna.

Rapporten genomsyras av frasen ”rätten till egen försörjning”. Anna Ekström skriver: ”Rätt att försörja sig själv tycker vi är viktigare än rätt till försörjning. Vi undrar om Sverige har mest att lära av länder med egen erfarenhet av krig, där vi anar att det finns en helt annan inställning till funktionsnedsättande handikapp.”

Jag hittar inte på något ställe i rapporten någon antydan till att det över huvud taget existerar människor som inte klarar den här ”rätten” att försörja sig. Vilket får mig att fundera om författarna till rapporten faktiskt på fullt allvar anser att alla, utan undantag, kan arbeta för sin egen försörjning.

DN:s ledarskribent har i alla fall blivit rent euforisk över rapporten och skrivit en ledare med det storslagna namnet En ny bibel för en ny regering! ”Varenda statsråd borde utrustas med ett exemplar”, menar ledarskribenten. Återstår att se då om rapporten blir regeringens nya bibel.

Tidigare artikel i ämnet.

Läs också: Dax att införa Ättestupan igen, kanske? Elizabetas blogg

Oklart vad "avdigitaliserad välfärd" ska betyda Copyriot

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 Comments:

At 5:42 em, Blogger Hannelore said...

Jag blir riktigt chockad när jag läser vad läkaren Hultling skriver. Man undrar vad denne doktor egentligen har för människosyn. Måste fundera några varv till innan jag orkar kommentera mera.

 
At 11:23 em, Anonymous Ingrid said...

Ja, det är chockerande det Hultling skriver. Han tycker antagligen att han är i sin fullo rätt att kräva av alla ryggmärgsskadade att klara arbete eftersom han berättar i rapporten att han själv skadat sig för 22 år sedan och ändå klarat att arbeta.
Det framgår dock inte om han har dagliga smärtor, utan han skriver att han har en "dåligt fungerande vänsterhand".

Något som jag tycker är riktigt otäckt med den här rapporten är att den tydligen ska ses som en vägledning för att rädda välfärden. Och när en överläkare då yttrar sig som Hultling gör lär väl knappast många andra än just vi sjuka reagera negativt.

Det är en utveckling som håller på att legitimera förföljelse av sjuka och handikappade. Den här gruppen Global utmaning lovordas för dess "frispråkighet", t ex DNs ledarskribent menar att det ska ses som en "bibel". Vilket jag också misstänker att det gör redan t ex bland näringslivets toppar och även bland många politiker.

Det börjar nu kännas som om historien ska upprepa sig från 30-talet. Hur fortsättningen ska se ut törs man knappt tänka på.

 
At 1:13 fm, Anonymous Ingrid said...

Ps.
Jag har sökt lite fakta angående överläkaren Hultling och hittade en artikel där det framgår att han själv sitter i rullstol.

Förmodligen är det just detta, att han i detta tillstånd faktiskt klarat sitt arbete under alla år som gör att han nu uttalar sig som han gör i rapporten.

Och visst är det ju starkt gjort av honom att klara sitt arbete under de omständigheterna.

Jag tycker dock fortfarande inte att hans uttalande kan ursäktas med den vetskapen om att han är rullstolsburen. Situationen är aldrig densamma för två personer, det finns många rygg/nackskadade som har så intensiva smärtor att de knappast skulle klara något sådant som denne läkare lyckats med.
Här finns en intervju med honom:

http://www.karolinska.se/templates/Page.aspx?id=40906

 
At 10:20 em, Blogger Hannelore said...

Jag vet inte så mycket om just ryggmärgsskador, men nästan alla ryggskadade jag känner orkar inte bevaka sina rättigheter gentemot myndigheter och försäkringsbolag och går därför miste om mycket hjälp och ersättningar. Har själv erfarenhet av att allt är fruktansvärt krångligt och byråkratiskt och det är ständiga försämringar. Helt omänskligt att vi som är sjuka, många mycket svårt dessutom, måste plåga oss med all denna byråkrati. Vi som skulle behöva advokater, därför att vi t ex måste överklaga myndighetsbeslut, får inte den hjälpen.

Många är redan i dag beroende av släktingar, vänner och grannar för att överleva. Att då få höra att vissa patienter bara är ute efter att krama ur så mycket som möjligt ur systemet känns som ett hån mot alla som inte törs tänka på framtiden.

Sven Hultling kan arbeta trots sitt handikapp, har ett mycket välbetalt jobb, antar jag. Han kanske får bra stöd från familj, omgivning och arbetsgivare. Men för den skull kan han inte utgå ifrån att alla andra med hans skador har samma möjlighet att leva ett liv med livskvalitet – och att alla kan arbeta. Som läkare borde han förstå att man inte kan dra alla sjuka och skadade med en viss diagnos över en kam. Vad får dagens läkare för utbildning egentligen?

Jag är också så trött på dessa ständiga attacker mot alla som inte kan arbeta eller inte har ett jobb att gå till. Väldigt mycket låter som Arbeit macht frei. Trodde att i ett samhälle som kallar sig civiliserat är alla människors lika värde en självklarhet, något man inte ständigt behöver försvara.

 

Skicka en kommentar

<< Home